Nieuws  
 

‘Dat is zéker een vrouw.’ Je hebt het vast een keer gezegd tijdens een autoritje. Een op de linkerrijbaan langzaam rijdend voertuig, een slecht ingeparkeerde auto, een auto die snel voor die van jou schiet. Als autorijden nergens op lijkt, dan zal het wel een vrouw zijn. Niet dus. De feiten liegen er niet om: vrouwen rijden juist beter dan mannen. Leuk nieuws voor de dames, op deze Internationale Vrouwendag.

Brits onderzoek
Dat vrouwen beter rijden, blijkt uit een onderzoek van de Britse verzekeringsmaatschappij Privilege naar het rijgedrag van mannen en vrouwen. ‘Vrouw achter het stuur, bloed aan de muur’ wordt hiermee ‘redelijk’ ontkracht. Bij het onderzoek werd naar 14 categorieën gekeken, waarbij een score in percentages werd gegeven. Daarbij werd er een maximum van 30 punten weggegeven. De vrouwen haalden 23,6 en mannen 19.8.

De meerdere pluspunten van vrouwen
Het grootste deel van de vrouwen (85%) stopt netjes voor stoplichten die op oranje gaan. Bij mannen is dit 44%. Mannen hebben een negatievere invloed op andere bestuurders, 73% tegenover 54% van de vrouwen. Minder dan de helft van de mannen (46%) spiegelt tijdens het rijden, stuk minder dan de dames: daarvan doet 79% dit. In een aantal categorieën waren er een aantal waarbij de percentages redelijk gelijk waren. Toch zijn deze bijna altijd in het voordeel van vrouwen.

En van mannen…
Mannen zijn – volgens het onderzoek! – op weinig oppervlakken beter dan vrouwen in autorijden. Wel hebben 82% tegenover 71% van de vrouwelijke bestuurders betere en effectievere observatie-skills, zo zien ze bijvoorbeeld sneller of er iemand in hun dode hoek rijdt. Alle mannen hebben een goede controle over het voertuig, waar 96% van de dames dit heeft. In sommige typen auto’s rijden mannen trouwens wel beter. In een SUV en coupé scoren ze meer punten. In de MPV en hatchback rijden mannen en vrouwen hetzelfde.

Roekeloze bestuurders
Tien jaar terug checkte het Centrum voor Verzekeringsstatistiek de schadeclaims van mannen en vrouwen. Mannen dienden in alle leeftijdscategorieën meer claims in. Aan de hand van het Britse onderzoek kun je stellen dat er weinig is veranderd. Het onderzoek van een decennium terug toonde aan dat mannen vaker harder rijden dan de maximumsnelheid en meer uren op de weg waren. Mannen tussen 18 en 24 rijden de meeste autoschade. Deze bestuurders rijden gemiddeld dan ook behoorlijk roekeloos. Sorry, mannen.

Onzekerheid inparkeren
Uit een onderzoek van verzekeraar onna-onna blijkt dat vrouwen onzeker zijn achter het stuur. Vooral over het rijden in sneeuw en ijzel, inparkeren en het krijgen van een ongeluk. Daarbij is het niet kennen van de weg voor meer dan de helft een grote onzekerheidsfactor. De autoverzekeraar is speciaal voor vrouwen (maar waar mannen zich wel mogen verzekeren).

Vrouwen en mannen denken hetzelfde
Mannen voelen zich prettiger in de auto. Slechts 3% vindt rijden niet fijn, terwijl 16% van de dames het stuur met klamme handjes vasthoudt. Zo was het althans in 2006 volgens het Centrum voor Verzekeringsstatistiek. Zal dat relaxte gevoel van de mannen de reden zijn van hun minder goede beoordeling in Engeland? Misschien. Opmerkelijk is in elk geval dat het grootste deel van de vrouwen (72%) denkt dat mannen betere rijskills hebben. Mannen – en vrouwen – zijn waarschijnlijk verbaasd over de uitkomst; slechts 13% van hen ziet vrouwen als de betere bestuurders. Wat jij?

De resultaten van het onderzoek van Privilege zijn onder andere verkregen door bestuurders in rijgedrag te observeren. Mochten er mannen zijn die zich niet neer kunnen leggen bij de uitkomst: natuurlijk kan het zo zijn dat er op het moment van controle alleen maar dames met uitmuntende rijskills langsreden. Kan, hoor.

http://www.pricewise.nl/blog/vrouwen-autorijden/

Plaats op:
Datum: 8 maart 2016
Categorie: Blog
Bron: Pricewise
Gerelateerde artikelen  
04-09-2018 Nieuws Driekwart van de verkeersdoden is man
20-11-2012 Nieuws Autokeuze: vrouwen gaan voor groot, mannen voor klein
30-03-2011 Nieuws Vrouwen nemen navigatiesysteem te serieus
23-05-2011 Nieuws Goodyear: mannen drinken, vrouwen stressen
21-03-2013 Nieuws Vrouwen 30% meer snelheidsbekeuringen dan mannen
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2005 - 2020 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 1,13 seconden.