Nieuws  

Amsterdam is de gevaarlijkste stad om je auto te parkeren. Ruim 14 procent van de autodiefstallen vindt plaats in onze hoofdstad. Dit blijkt uit een onderzoek van leasemaatschappij Alphabet naar autodiefstallen en -schades in Nederland. Daarnaast blijkt dat slechts 30 procent van alle gestolen auto’s teruggevonden wordt. Na Amsterdam volgt Rotterdam, waar ruim zeven procent van de diefstallen gepleegd wordt. Den Haag staat op nummer drie, met slechts drie procent.

“Opvallend is dat er grote verschillen zitten in de top drie. Je verwacht dat het verschil tussen Rotterdam en Amsterdam niet heel groot is, maar uit de cijfers blijkt anders,” zegt Simon Corsèl, manager Corporate Communication & PR bij Alphabet.

Weinig auto’s teruggevonden
Bijna 70 procent van alle gestolen auto’s wordt niet teruggevonden. Een jaar eerder was dit nog 81 procent. “Veel auto’s worden het land uit gereden, waardoor het voor de Nederlandse politie haast onmogelijk is om de autodieven te pakken”, zegt Corsèl. Een pluspunt dit jaar is wel dat ruim 65 procent van de teruggevonden auto’s binnen 30 dagen weer terug is bij de rechtmatige eigenaar. Gemiddeld is de schadepost per auto dan opgelopen tot  1.750 euro.

Grootste pechvogels
Als het gaat om inbraken blijken vrouwelijke bestuurders iets vaker de pineut te zijn dan mannelijke. BMW-, Volkswagen- en Audi-rijders hebben de grootste pech: bij deze automerken wordt het meest  ingebroken. BMW loopt op kop met een percentage van iets meer dan 20 procent van de meldingen, Volkswagen volgt met zeventien procent en Audi staat op de derde plek met zestien procent. Onder de Koreaanse merken zoals KIA en Hyundai zijn de minste inbraken.

Veruit de meeste schades na een inbraak zijn aan de zijruiten. Met bijna 60 procent van de inbraakmeldingen staat deze schademelding op nummer één. “De zijruit wordt in de meeste gevallen ingeslagen om het navigatiesysteem, het stuur of de airbags te stelen”, zegt Corsèl. Hierbij kan het schadebedrag oplopen tot wel 8000 euro per geval.

Plaats op:
Datum: 15 augustus 2016
Bron: Alphabet B.V.
Gerelateerde artikelen  
04-02-2016 Nieuws Mannen rijden duurste auto's
06-07-2016 Nieuws Nederlandse man rijdt liever dakloos dan vrouw
01-06-2016 Nieuws Vakantiegangers rijden het vaakst schade in Duitsland
21-01-2020 Nieuws Bijna 50 duizend auto-inbraken in 2019
18-08-2011 Nieuws AVc: iets minder auto's gestolen
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2005 - 2020 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 1,07 seconden.