Nieuws  
( * ) Verplichte Velden
U kunt een bekende attenderen op het artikel. Geef het e-mailadres op van degene aan wie u de link wilt sturen. Daarbij kunt u, als u dat wilt, een commentaar schrijven.
E-mailadres van geadresseerde:*
Uw e-mailadres:*
Commentaar:
Verificatie:*
Geef de code van de afbeelding in exact zoals weergegeven. De code is niet hoofdlettergevoelig en kan geen nul bevatten.
 

De occasionmarkt heeft zich ook in het derde kwartaal positief ontwikkeld. In alle deelmarkten lagen aantallen verkopen hoger dan in het derde kwartaal van 2015. Autobedrijven verkochten ruim 12.000 personenauto’s (B2C) meer dan vorig jaar, een groei van 4,6%. In alle drie de kwartalen van 2016 zijn de B2C verkopen nu gegroeid. In vergelijking met het tweede kwartaal lagen verkopen dit kwartaal wel lager, echter dat komt vooral doordat de rustige zomerperiode er binnen valt. De verkopen tussen consumenten onderling (C2C) groeiden ook, maar met 1,8% wel duidelijk minder sterk. Via beide kanalen samen kochten consumenten 14.930 personenauto’s meer dan vorig jaar (+3,5%).Vooral de kleine auto’s uit het A-segment verkochten goed. De B2C verkopen van de Renault Twingo stegen met bijna 10%, waardoor dit model van de 10e naar de 5e plek stijgt. Ook de Toyota Aygo, Volkswagen Up! en Citroën C1 verkochten duidelijk meer. Verkopen van verschillende grotere gezinsauto’s zoals de Renault Scénic, Peugeot 308 sw, Ford Focus wagon en Opel Zafira daalden juist. Er werden ook bijna 8% minder VW Golfs verkocht dan vorig kwartaal, waardoor de Golf door de Opel Corsa van de tweede plaats is verdrongen.Aanhoudende groei import
De sterke groei in import van occasions blijft doorzetten. In het derde kwartaal zijn er bijna 43.000 personenauto’s geïmporteerd. Dat zijn 6.650 auto’s meer dan vorig jaar, een groei van 18,4%. Dit groeipercentage ligt niet meer zo hoog als vorig jaar, maar de markt blijft wel elk kwartaal groter worden. Bij bedrijfsauto’s was de groei het afgelopen kwartaal veel minder sterk dan in het tweede kwartaal. Toch zijn er 556 bedrijfsauto’s meer geïmporteerd dan vorig jaar, waarmee de groei nog op een aanzienlijke 17,2% uitkomt.Van veel populaire modellen groeide de import. De grootste stijgingen waren er bij de Renault Captur, Mini, Audi A3 Sportback en Toyota Aygo. Ook bij de VW Polo stegen aantallen behoorlijk waardoor het de Golf inhaalde en afgelopen kwartaal het meest geïmporteerde model was. De top 5 bestaat nog uit dezelfde modellen als vorig kwartaal. Modellen die minder geïmporteerd werden zijn de VW Passat variant, Mercedes C-klasse en Toyota Yaris.Minder personenauto’s geëxporteerd
Er zijn in het derde kwartaal 55.626 personenauto’s geëxporteerd. Dat zijn er 4.850 minder dan vorig jaar, een daling van 5,6%. De exportmarkt daalt al langere tijd licht, maar in het tweede kwartaal was eindelijk weer enige groei. Deze groei heeft dus niet doorgezet. De export naar de belangrijkste markt Polen groeide wel. Ook naar Roemenië werden er meer personenauto’s verhandeld. Net als eerder dit jaar worden er ook meer auto’s geëxporteerd naar de Zuid-Europese landen Portugal en Italië. De markt die het meeste is teruggelopen is Libië. Dit land daalde van de vijfde naar de negende plaats van exportbestemmingen. Ook export naar Bosnië-Hercegovina, Oekraïne en Hongarije daalde.

De export van lichte bedrijfsauto’s groeit wel. In het derde kwartaal zijn er ruim 400 bedrijfsauto’s meer geëxporteerd dan in het hetzelfde kwartaal van 2015, een groei van 4,2%. Vorig kwartaal was Polen de belangrijkste exportbestemming voor bedrijfsauto’s. Dit kwartaal is de export naar Polen behoorlijk gedaald, waardoor dit land terugzakt naar de tweede plaats. Roemenië werd daardoor het land waar de meeste bedrijfsauto’s naar toe gingen. Groei was er te zien in de export naar Servië, Ghana en Sierra Leone.Van een aantal populaire exportmodellen liepen de aantallen sterk terug. Vooral van de Volkswagens Passat, Passat variant en Golf variant, Audi A4, Skoda Octavia combi en Ford Focus wagon. Toch staan de VW Passat variant en de Ford Focus wagon nog steeds in de top 5 meest geëxporteerde modellen personenauto's. Modellen waarvan er meer geëxporteerd werden zijn de Renault Scénic, Mercedes E-klasse, Ford Focus hatchback en Audi A6. De export van hybrides als de Toyota Prius en Honda Civic, die een tijd geleden sterk toenam, is nu weer behoorlijk teruggelopen.

Plaats op:
Datum: 6 oktober 2016
Categorie: Markt en onderzoek
Bron: VWE
Gerelateerde artikelen  
06-04-2016 Nieuws Sterke groei in verkopen en import van occasions
05-07-2016 Nieuws Recordaantal occasionverkopen
06-07-2017 Nieuws Occasionverkopen en export in eerste halfjaar gedaald
04-07-2019 Nieuws Import occasions daalt
04-01-2018 Nieuws Groei occasionverkopen in 2017
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2005 - 2020 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 1,1 seconden.