Nieuws  
 

Op het slotevenement van de zesde Low Car Diet-editie is bekendgemaakt dat Arcadis de grote winnaar is. Deze najaarseditie hebben in totaal 1200 deelnemers in 30 dagen voor 50,6 ton CO2-besparing gezorgd. “Als alle forenzen in Nederland, zo’n 4,5 miljoen, een permanent Low Car Diet zouden invoeren, kunnen we een derde van de doelstellingen van het SER-Energieakkoord op mobiliteit halen”, aldus projectleider Naard Hermans.
 
Op het hoofdkantoor van Strukton is Arcadis als winnaar van de najaarseditie van het Low Car Diet 2016 uit de bus gekomen; het bedrijf bespaarde 9 ton CO2-uitstoot. Deze editie van de wedstrijd, waarin deelnemers 30 dagen lang zo duurzaam mogelijk reisden, stond de langdurige gedragsverandering centraal. “Wij zijn erg blij dat we dit jaar gewonnen hebben en doen al enkele jaren mee. Voor ons gaat het veel verder dan 30 dagen en zijn we er dagelijks mee bezig", aldus Mark Pel, Arcadis financieel manager Europa en voorzitter van de U15. De andere organisaties in de Top 5 zijn respectievelijk: gemeente Heerhugowaard, gemeente ’s-Hertogenbosch, Antea Group en Hogeschool Rotterdam. Tevens waren er prijzen voor de deelnemers die de meeste kilometers op de fiets, in het OV en de elektrische auto maakten.
 
De effecten van de gedragscampagne zijn duidelijk: Van 10 oktober t/m 9 november werden door de deelnemers 34% meer openbaar vervoer kilometers gemaakt, 34% meer fietskilometers en 38% minder autokilometers. O alle pijlers werd een derde of meer gewonnen. “Dit zorgt uiteindelijk voor minder auto’s in de spits, schoner reizen met het OV en meer beweging. De dagelijkse reiziger kan hier meteen zelf mee aan de slag”, zegt mobiliteitsexpert Geert Kloppenburg. In workshops van o.a. verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen en Lector Future Mobility Frank Rieck zijn de aanwezigen van het slotevenement praktische handvatten geboden om hun nieuwe gedrag en vervoerswijze vast te houden.
 
Iedereen aan een Low Car Diet
Dit Low Car Diet staat in lijn met de voorjaarseditie van dit jaar. Ook ten opzichte van 2014 blijft de groep ‘andersreizenden’ dit nieuwe gedrag vasthouden. Hermans: “Ongeveer zestig procent van de mensen geeft aan na deelname anders en schoner reizen. De gedragscampagne heeft dus langdurige effecten. Als alle forenzen in Nederland, zo’n 4,5 miljoen, een permanent Low Car Diet zouden invoeren, kunnen we een derde van de doelstellingen van het SER-Energieakkoord op mobiliteit halen.”Momenteel ligt Nederland ver achter op schema. Inzetten op gedrag is een relatief goedkope manier om het doel van 10 Megaton besparing voor 2030 te halen. Het Low Car Diet-team gaat zich er samen met zoveel mogelijk deelnemers de komende jaren hard voor maken deze trend vast te houden en anders reizen op de kaart te zetten.
De voorjaarseditie van het Low Car Diet vindt plaats van 3 t/m 28 april 2017.

Initiatiefnemers
Het Low Car Diet is een initiatief van duurzaamheidsorganisatie Urgenda in samenwerking met MVO Nederland, de Carbon Manager en Samen op Reis, het samenwerkingsinitiatief van de belangrijkste OV-partijen, vervoersbedrijven, overheden en consumentenorganisaties.  


 

Plaats op:
Datum: 18 november 2016
Bron: Urgenda
Gerelateerde artikelen  
06-06-2016 Nieuws Low Car Diet levert recordaantal fietskilometers op
11-05-2017 Nieuws Bijna helft minder autokilometers tijdens het Low Car Diet 2017
19-05-2016 Nieuws Low Car Diet lost files op
24-03-2017 Nieuws Zevende editie Low Car Diet van start
13-11-2017 Nieuws Meer dan 30 ton CO2-uitstoot bespaard door Low Car Diet
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2005 - 2019 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 1,12 seconden.