Nieuws  

Het lukt minister Eurlings niet meer om het wetsvoorstel over de invoering van de kilometerheffing vóór het zomerreces van de Tweede Kamer in te dienen. Ondanks dat de minister had beloofd het wetsvoorstel voor de zomer bij de Kamer in te leveren, komt hij daar nu op terug. "Het wetsvoorstel is zo goed als klaar maar over de tarieven moet de Raad van State eerst een advies geven en dat lukt niet meer voor de zomer". Eurlings wil het wetsvoorstel niet sturen zonder dat duidelijk is hoeveel automobilisten per kilometer moeten gaan betalen. Bovendien kan de Tweede Kamer niet zoveel met alleen het wetsvoorstel: "Dan heeft u de technische regeltjes," zegt de minister, "maar is de eerste vraag: wat betekent dit in de praktijk voor wie een Fiat 500 of een BMW uit de 3-serie rijdt?"

Eurlings wacht met het toesturen van het wetsvoorstel omdat de klankbordgroep van betrokken organisaties daar op aandrong. In deze groep zitten onder meer vakbonden, werkgeversorganisaties, de Bovag en de Stichting Natuur en Milieu.
Volgens de minister maakt het uitstel geen verschil, omdat de Tweede Kamer het wetsvoorstel toch niet meer vóór het reces zou bespreken. "We verspelen geen minuut", zegt hij. Hij belooft het wetsvoorstel inclusief de tarieven aan het einde van de zomervakantie in te leveren bij de Kamer. Die kan daar dan kort na het reces een debat over houden.

Of de Kamer genoegen neemt met het uitstel, is nog onduidelijk. De PvdA heeft geen bezwaar. De coalitiepartijen CDA en ChristenUnie zijn kritischer, net als de oppositiepartijen SP, VVD en PVV.

Twee maanden geleden moest Eurlings al laten weten dat de start van de invoering van de kilometerheffing in 2011, zoals eigenlijk de bedoeling was, niet haalbaar is. In 2011 moesten vrachtwagens gaan betalen per gereden kilometer. Vanaf 2012 zouden personenauto's volgen. Dat wordt nu later.

 

Plaats op:
Datum: 18 juni 2009
Categorie: Overheid
Gerelateerde artikelen  
18-09-2009 Nieuws Eurlings nog steeds druk, druk, druk
22-04-2009 Nieuws Versnelde invoering kmprijs personenauto's: Is dat wel verantwoord?
10-09-2009 Nieuws Voortgang wetsvoorstel Kilometerprijs
30-11-2008 Nieuws Wet op de kilometerprijs naar Raad van State
05-11-2008 Nieuws Kamerfracties vrezen ernstige vertraging invoering kilometerheffing
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2005 - 2020 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 1,02 seconden.