Nieuws  

De grote trends in mobiliteit zijn elektrisch rijden, de reis naar autonoom rijden, de connected car en autodelen. In het onderzoek naar 'autodelen' dat op 18 september werd gepubliceerd door CROW werd duidelijk dat de groei van autodelen voornamelijk wordt voortgestuwd door de toename van peer-to-peer (P2P) autodelers. Welke rol spelen leasemaatschappijen en hun opdrachtgevers? Autodelen gaat tenslotte over toegang tot automobiliteit zonder autobezit. En leasemaatschappijen leveren al van oudsher automobiliteit als dienst aan hun klanten. Het is dus ook logisch dat leasemaatschappijen steeds meer stappen zetten met autodelen.

Een leasemaatschappij kan op verschillende manieren in autodelen stappen, de meest laagdrempelige vorm is het toestaan van delen van de (zakelijke) leaseauto's op P2P autodeelplatformen door middel van aanpassingen in de leasevoorwaarden. Er zijn naar schatting 798.000 leaseauto's in Nederland (bron: VNA). Als alle leasemaatschappijen autodelen zouden toestaan, zou dit een enorme boost geven aan het aanbod van auto's op peer-to-peer platformen en dus aan autodelen. Toch zijn er nog weinig leasemaatschappijen die deze stap durven zetten. Het onderwerp autodelen blijkt spannend en menig leasemaatschappij kijkt liever nog even de kat uit de boom.

Goede redenen waarom het delen van leaseauto's alleen maar winnaars kent

Autodelen is duurzaam en zorgt voor minder auto's, kilometers en dus CO2 uitstoot. De maatschappij (het milieu) wordt er dus beter van. Voor werkgevers en leasemaatschappijen is er volop ruimte voor efficiency winst omdat auto's ongeveer 95% van de tijd stilstaan:

Mogelijke besparing van € 9000 per jaar
Mobiliteit is een van de grootste kostenposten van bedrijven. In een rapport van Deloitte University wordt de kostenbesparing autodelen becijfert op ongeveer $0,63 per mijl (ruwweg €0,33 per kilometer). Dat resulteert in een significant potentieel voor kostenbesparing van ongeveer €9000 per jaar, bij een gemiddeld kilometrage van 27.700 kilometer voor zakelijke leaseauto's.

Besparing van gemiddeld 17 ton CO2 per auto
De helft van de milieu impact van een personen auto wordt veroorzaakt door de productie, gemiddeld 17 ton CO2. Dus door het beter gebruik van bestaande personenauto's hoeven er minder nieuwe auto's geproduceerd te worden. De milieuwinst kan bijdragen aan de MVO doelstellingen van de onderneming.

De leaserijder wil wel de lusten, niet de lasten van mobiliteit. Zij bezitten de auto niet zelf en dit kan de drempel naar autodelen verlagen. Autodelen kan de leaserijder helpen de eigen kosten te verlagen.

Grote verschillen tussen leasemaatschappijen

Meebewegen op nieuwe mobiliteitstrends zoals autodelen lijkt een voorwaarde om succesvol te blijven in de toekomst. Leasemaatschappijen die met autodelen bezig zijn, pakken dit zeer verschillend aan. Sommigen zoeken het in de combinatie van private lease met autodelen, anderen bieden zakelijke deel-concepten aan of leveren auto's aan deelconcepten. Wat opvalt is dat slechts een minderheid van leasebedrijven hun voorwaarden zo aanpassen dat ze het delen van (zakelijke) leaseauto's toestaan op peer-to-peer autodeelplatformen en dit zelfs actief bevorderen.

Green Deal Autodelen
Een aantal leasemaatschappijen zoals Multilease, Alphabet, Business Lease en Kyotolease voelen zich verbonden met het thema autodelen en hebben zich aangesloten bij de Green Deal Autodelen: een drie jarige samenwerking van 39 organisaties met het gezamenlijke doel om in 2018 te groeien naar 100.000 deelauto's in Nederland. De kracht van de Green Deal is de diversiteit aan ondertekenaars. Gemeenten, verzekeraars, aanbieders, grote werkgevers leasebedrijven en autodeelplatformen werken hierin samen en leren van elkaar.

Voorbeelden van autodeel-diensten van leasemaatschappijen:

  • De groene autoleasemaatschappij Kyotolease staat sinds 6 jaar al toe dat al hun auto’s in gedeeld mogen worden via platforms zoals MyWheels, Snappcar of ParkFlyRent. De werkgever moet uiteraard altijd wel akkoord gaan als een berijder zijn/haar auto wil delen.
  • Privatelease.com (onderdeel van Business Lease): klanten van Privatelease.com krijgen korting op hun leasebedrag als zij de auto delen via het autodeelplatform Snappcar. Zij leasen dan een Fiat 500 voor 99 euro per maand. In ruil voor die lage prijs moet de auto twee dagen per maand worden verhuurd via het Snappcar-platform. Ook staan zij het autodelen op het vliegveld toe via ParkFlyRent.
  • Athlon Private Lease: Met de module Autodelen verhuur je je Athlon Privé Lease auto tegen een vergoeding. Deze module zit standaard bij je Athlon Privé Lease abonnement inbegrepen. Autodelen is mogelijk bij verschillende aanbieders, zoals bijvoorbeeld SnappCar, MyWheels en ParkFlyRent.
  • Alphacity, zakelijk poolconcept van Alphabet: AlphaCity maakt het zakelijk delen van auto's eenvoudig en efficiënt. Medewerkers kunnen op elk gewenst moment een AlphaCity auto reserveren in een online reserveringssysteem en hebben toegang tot de auto met een persoonlijk pasje. Sleutelregistratie en administratieve handelingen behoren hiermee tot het verleden, want het gehele proces is geautomatiseerd.
  • Deelootoo Lease: Samen met een groep vrienden, familie, buurtgenoten of collega’s kan je op een simpele en makkelijke manier de auto leasen én de kosten delen.
  • Multilease draagt bij aan autodelen i.s.m. partners en kijkt ook verder dan mobiliteit. Door de toepassing van “Vehicle to grid” technologie maakt Multilease het mogelijk dat de batterij van de elektrische deelauto als buffercapaciteit in het energienetwerk kan functioneren. Zo vangt de batterij van de elektrische deelauto (lokale) piekbelastingen op.

Wat levert het op?
Nieuwe mobiliteitsconcepten zoals Mobility as a Service, autodelen, ritten delen zijn steeds talrijker, maar het gebruik moet nog toenemen. Aantallen zijn klein, zeker afgezet tegen het aantal (lease- en huur) auto's in Nederland.  Maar meebewegen gaat niet alleen om de winst. Het gaat om imago, om kennis en inzichten voor toekomstbestendige business modellen.

Geen tijd voor stilstaan dus, leasemaatschappijen en werkgevers; pak de handschoen op en durf te experimenteren, ook met zakelijke leaseauto's op P2P autodeelplatforme

Plaats op:
Datum: 10 oktober 2017
Categorie: Autohuur / deelauto's
Bron: Green Deal Autodelen
Gerelateerde artikelen  
05-04-2016 Nieuws Autobelasting belemmert groei zakelijk autodelen
20-06-2013 Nieuws KpVV: snelle opmars onderling autodelen
07-12-2016 Achtergrondartikelen Is zakelijk autodelen interessant
23-01-2018 Nieuws Buurauto ondertekent Green Deal Autodelen
26-01-2017 Nieuws Autodeelplatform zet ook in op delen private leaseauto’s
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2005 - 2019 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 1,22 seconden.