Nieuws  

Op Ecomobiel 2017 kregen bezoekers drie dagen lang innovaties en oplossingen op het gebied van duurzame mobiliteit voorgeschoteld. Trendwatcher Ruud Veltenaar vindt het een positieve ontwikkeling dat veel mensen al bezig zijn met duurzame innovatie maar voorziet in de toekomst ook een crisis die alles gaat veranderen. “Slechts 15% van de bevolking is hier nu mee bezig. De rest wordt straks meegenomen in een realiteit die ze niet zagen aankomen. Alle grote veranderingen gaan op die manier en dat is een positieve ontwikkeling.” Hij geeft aan dat je als individu wel degelijk het verschil nu al kunt maken en stipte o.a. het WakaWaka Share the sun project als voorbeeld aan.
 
Branche overstijgende oplossingen
De steeds strenger wordende emissienormen dwingen bedrijven steeds meer elektrisch te gaan werken. Dit werkt branche-overstijgend en slimme concepten worden op andere plekken hergebruikt. Zo ontwikkelde het Duitse bedrijf Bender een technologie die zijn oorsprong vond in operatiekamers, maar waar nu ook wagenparkbeheer van kan gaan profiteren. Raymond Vergouwe, commercieel technisch adviseur bij Bender: “De markt loopt tegen het probleem aan dat er geen totaaloverzicht is van de beschikbaarheid van hun wagenpark. Onze visualisatietechniek kunnen we volledig customizen voor andere marktsegmenten.”
 
Ondernemen met energie
Bender is een prachtig voorbeeld van hoe ontwikkelingen binnen verschillende branches kan worden ingezet. De combinatie van Ecomobiel en Vakbeurs Energie is een mooi voorbeeld van het verbinden van verschillende branches op gezamenlijke vraagstukken. ABB maakte dankbaar gebruik van deze integraliteit door een rondetafelsessie te organiseren.  Mensen uit diverse sectoren gingen met elkaar in discussie over onderwerpen die iedereen op verschillende gebieden raken, maar ook een verbinding hebben: smart cities, smart mobility, smart grids, smart homes en smart buildings.  Op deze manier vergaarde het bedrijf waardevolle kennis en verrassende inzichten.
 
De Last Mile
Niet alleen de vervoers- en transportsector schuift langzaamaan steeds meer op naar elektrificatie, ook op het stadsdistributie is een kentering zichtbaar. Diverse exposanten op de beursvloer toonden hun aanbod aan de aanwezige bezoekers. De StreetScooter, een elektrisch bestelbusje van Spijkstaal is puur bedoeld voor het verkeer in de stad om de ‘last mile’ te overbruggen. En Electrocar BV biedt een passend antwoord op de vraag naar gekoeld transport in de stadslogistiek middels de Melex Cargo.  
 
Laden en opslag
Er was donderdag een enorme belangstelling voor de Energy Storage Day. Zowel bezoekers van Ecomobiel als Vakbeurs Energie konden hier terecht voor de laatste ontwikkelingen op dat vlak. Binnen de energietransitie kunnen elektrische auto's in combinatie met slimme laadoplossingen een belangrijke rol gaan spelen in de opslag van duurzame energie en het balanceren van het elektriciteitsnet. Naast primeurs van automerken als Renault en Fiat waren er ook diverse (ver)nieuw(d)e laadoplossingen op de beurs te vinden. Ook hier zien we de relevantie van de combinatie van de beurzen goed terug.
 
Zelf uitproberen
Elektrisch rijden moet je voelen: Dan kan je pas het verschil ervaren met een auto of scooter op benzine of diesel. Ecomobiel gaf haar bezoekers ruim de gelegenheid om zelf op of in te stappen op zowel een EV (buiten)- als een LEV (binnen) parcours. Een keur aan merken stond 3 dagen lang klaar voor een proefrit, waar dan ook gretig gebruik van werd gemaakt.

Co-locatie
Tegelijkertijd met Ecomobiel werd Vakbeurs Energie georganiseerd. De beide vakbeurzen vormden een verbinding tussen diverse sectoren en bieden bezoekers een compleet aanbod op het gebied van duurzame energieopwekking, energiebesparing en mobiliteit. Zowel op de beursvloer als ook in de diverse theaters kwamen vele actuele vraagstukken, innovatieve concepten, nieuwe ideeën en passende oplossingen aan bod. Binnen Vakbeurs Energie nam het platform Energie en Industrie een belangrijke plaats in. Met een eigen vakinhoudelijk programma van seminars, lezingen en workshops en bijpassend aanbod op de beursvloer konden bezoekers zich laten bijpraten over diverse actuele onderwerpen die specifiek de industrie raken.
 
Volop interesse
Ecomobiel werd dit jaar door ruim 5.000 geïnteresseerden bezocht. Wegens grote belangstelling is besloten om in 2017 het aantal beursdagen gelijk te trekken met Vakbeurs Energie. Bezoekers zijn op deze manier drie dagen lang verzekerd van een optimale verbinding tussen mobiliteit en duurzame energievraagstukken.
 
2018
Ecomobiel wordt ook in 2018 weer tegelijkertijd met Vakbeurs Energie georganiseerd. Van 9 t/m 11 oktober zijn  de Brabanthallen in Den Bosch ook volgend jaar weer het toneel voor duurzame innovatie in mobiliteit, energieopwekking en energiebesparing.

Plaats op:
Datum: 16 oktober 2017
Bron: Ecomobiel / 54Events
Gerelateerde artikelen  
16-10-2017 Nieuws Operatiekamer inspiratiebron voor wagenparkbeheer
10-10-2016 Nieuws Energie 2016 en Ecomobiel verbinden energietransitie op alle niveaus
09-06-2016 Nieuws Ecomobiel: schakel in energietransitie op gebied van duurzame mobiliteit
18-09-2018 Nieuws EV en opslag onmisbaar voor energietransitie
13-08-2010 Achtergrondartikelen Thema ecomobiel 2010: van hype naar business
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2005 - 2020 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 1,12 seconden.