Nieuws  
 

De gezellige dagen voor Kerstmis zijn aangebroken: een mooie tijd om herinneringen op te halen. Denk bijvoorbeeld eens terug aan de aankoop van de allereerste auto. Het staat velen nog vers bij; van het uitkiezen van de auto tot de eerste rit en misschien zelfs wel het eerste deukje. AutoScout24, de grootste online portal voor gebruikte en nieuwe auto’s in Nederland, deed onderzoek naar de beslissingen en overwegingen bij het aanschaffen van de eerste auto. Zo blijkt bijvoorbeeld dat driekwart van de Nederlanders een occasion als eerste auto koopt.

Bij de aankoop van een eerste auto komt veel kijken, want hoe gaat de auto gefinancierd worden en welke keuzefactoren zijn van belang? Driekwart van de mannen (73%) en twee derde van de vrouwen (65%) geven aan hun eigen spaarpot te hebben omgekeerd om hun eerste auto te betalen. Niet verrassend dat de prijs voor 76 procent van de Nederlanders daarom doorslaggevend is geweest bij de keuze voor de eerste auto. Driekwart van de automobilisten heeft namelijk een occasion of oud barrel van minder dan 5.000 euro (of gulden) aangeschaft.

Dit zijn de drie belangrijkste factoren bij de aankoop van een eerste auto:

  •     De aankoopprijs (67%)
  •     Het merk en het model (46%)
  •     De kilometerstand en het bouwjaar (37%)

De Nederlandse autobezitters zijn er vroeg bij als het aankomt op het kopen van hun eerste eigen auto. Zo schaft meer dan de helft (52%) de eerste auto voor hun 23e levensjaar aan. Mannen zijn hier sneller mee dan vrouwen; 16 procent van de mannen op hun achttiende tegenover 10 procent van de vrouwen. Wat daarnaast opvalt, is dat drie procent van de autobezitters de eerste auto nog na hun vijftigste op de kop heeft getikt.

Jurgen Vugts, Managing Director AutoScout24: “Het is heel begrijpelijk dat prijs de belangrijkste motivatie is bij het kiezen van een eerste auto. Als je jong bent heb je nog geen goed gevulde spaarrekening om jouw droomauto aan te schaffen. Je ziet dan ook dat het merk en model van de auto een minder belangrijke rol spelen. Gezien de jonge leeftijd waarop Nederlanders hun eerste auto kopen, is de keuze voor een occasion een logische en verstandige keuze.”

Als de auto gekocht is, kan het avontuur beginnen. Naast het rijden van A naar B zijn er nog veel meer dingen die in de eerste auto gedaan kunnen worden. Het blijkt dat keihard meezingen met de muziek de favoriete activiteit is van 48 procent van de Nederlanders, gevolgd door een autovakantie (40%). Ook ervaringen als ruziemaken met je geliefde of een paaltje over het hoofd zien, horen bij de avonturen in de eerste auto.

Dit zijn de meest voorkomende situaties in een eerste auto:

  •     Ongegeneerd hard met de muziek meegezongen (48%)
  •     Een vakantietrip gemaakt (40%)
  •     Boetes gehad, zoals een parkeer­ of snelheidsboete (36%)
  •     Een vurige zoenpartij met mijn vlam (35%)
  •     Een sigaretje gerookt (30%)
  •     Schade gereden, zoals een paaltje geraakt (29%)


Mannen en vrouwen zitten aardig op één lijn wat betreft de ervaringen die zij hebben gehad in hun eerste auto. Toch hebben meer mannen (31%) dan vrouwen (26%) weleens schade gereden met hun eerste wagen. Het klinkt cliché, maar mannen blijken iets minder goed op de regels te letten. Zo geeft 42 procent aan een boete te hebben gehad, tegenover 32 procent van de vrouwen.

Plaats op:
Datum: 22 december 2017
Categorie: Markt en onderzoek
Bron: AutoScout24
Gerelateerde artikelen  
19-06-2019 Nieuws Driekwart automobilisten biecht deukschade eerlijk op
25-11-2016 Nieuws Tesla-rijder meest bekeurde automobilist
21-03-2013 Nieuws Vrouwen 30% meer snelheidsbekeuringen dan mannen
24-04-2017 Nieuws Driekwart Nederlanders ervaart stress in auto
19-02-2019 Nieuws Kwart Nederlanders houdt stuur liever in eigen hand
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2005 - 2020 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 1,06 seconden.