Nieuws  
 

Nederlanders irriteren zich tijdens een autorit het meest aan bestuurders die hun mobiele telefoon erbij pakken. Agressiviteit in het verkeer is de op een na grootste irritatiefactor. Dit blijkt uit onderzoek van mobiliteitsprovider Athlon onder ruim 1.000 Nederlanders uitgevoerd door Multiscope.

Telefoongebruik achter het stuur is al sinds 2002 verboden, maar toch is de kans op een ongeval door afleiding van telefoons de afgelopen jaren vertienvoudigd*. Ruim een op de drie bijrijders ergert zich hier tijdens een autorit het meest aan. Vooral vrouwen vinden het telefoongebruik van de bestuurder irritant: 54 procent heeft er last van. Bij mannen ligt dit percentage lager, van hen geeft 46 procent aan dat ze zich hier tijdens een autorit het meest aan storen. Mannelijke bijrijders ergeren zich meer dan vrouwen aan agressiviteit in het verkeer en aan bestuurders die te langzaam rijden.

Jongeren ergeren zich het minst aan telefoongebruik in de auto. Voor slechts 26 procent van hen is het de grootste irritatiefactor als bijrijder. Automobilisten van 50 jaar of ouder raken het snelst geprikkeld door het telefoongedrag van bestuurders. 40 procent van de 50-plussers geeft aan zich hier tijdens de autorit het meest aan te ergeren. Niels van den Hoogen, commercieel directeur Athlon: ‘De smartphone is niet meer weg te denken uit het dagelijkse leven. Helaas resulteert dit regelmatig in onveilige situaties op de weg. Het is dus een goed teken dat zo’n aanzienlijk percentage bijrijders geërgerd raakt door het telefoongebruik van de bestuurder. Dat is de eerste stap naar meer verkeersveiligheid en bewustzijn. Als mobiliteitsleverancier nemen wij hierin ook onze verantwoordelijkheid. En dat werkt. Dat zien we aan het feit dat er massaal gebruik wordt gemaakt van de standaard ingebouwde bluetooth carkits in onze leaseauto’s. Daarnaast bieden wij ook het interactieve trainingsprogramma e-Driver aan, waarmee leaserijders kunnen leren veiliger en duurzamer te rijden.’

Naast smartphonegebruik ontstaan de grootste onderlinge frustraties over rijstijl en muzieksmaak. Bestuurders die het gaspedaal te hard intrappen zorgen voornamelijk bij 50-plussers voor irritatie. Bijrijders in de leeftijdscategorie 35-49 jaar hebben er de meeste moeite met automobilisten die té rustig aan doen en te ver onder de maximale snelheid blijven. Ergernis bij de inzittenden wordt ook aangewakkerd als de bestuurder een totaal andere muzieksmaak heeft.

Top 5 ergernissen van bijrijders

1.    Telefoongebruik achter het stuur (35 procent)
2.    Agressieve bestuurders (33 procent)
3.    Bestuurders die te langzaam rijden (14 procent)
4.    Snelheidsovertreders (9 procent)
5.    Muzieksmaak van de bestuurder (5 procent)

*Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid.

Plaats op:
Datum: 9 april 2018
Categorie: Markt en onderzoek
Bron: Athlon
Gerelateerde artikelen  
17-12-2018 Nieuws Meer dan de helft belt nog achter het stuur
10-12-2019 Nieuws Bumperklevers en smartphonegebruik bron van ergernis
11-09-2018 Nieuws Smartphonegebruik grootste ergernis in het verkeer
16-01-2012 Nieuws Bumperkleven grootste ergernis in het verkeer
02-07-2019 Nieuws Veel Nederlanders ergeren zich aan rijgedrag partner
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2005 - 2020 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 1,11 seconden.