Nieuws  
 

Een botsing met een loslopend dier, geen voorrang verlenen, verkeerd inhalen: iedereen die veel onderweg is, krijgt er vroeg of laat mee te maken; autoschade. Ongeacht of de schade wel of niet door eigen toedoen is ontstaan, het komt altijd ongelegen en kan voor veel ongemak zorgen.

Autoverzekeraar Allsecur bestaat tien jaar en heeft de meest voorkomende geclaimde schades van het afgelopen decennium op een rijtje gezet. Dit is de top vijf:

  •     Ruitschade
  •     Kop-staart botsing
  •     Braakschade
  •     Tegen stilstaand object gereden
  •     Parkeerschade


Wat vooral opvalt aan de autoschades van de afgelopen tien jaar, is dat het aantal schades doordat er tegen een stilstaand object is aangereden alle jaren in de top blijft staan. Dit is noemenswaardig, aangezien steeds meer auto’s tegenwoordig zijn uitgerust met sensoren en automatische functies, zoals een parkeerhulp, Adaptive Cruise Control (ACC) of Lane Departure Warning System (LDWS), welke helpen bij het veilig autorijden. Toch blijken automobilisten nog veel afgeleid te zijn en brokken te maken.

Ron Adams, Brand Manager bij Allsecur, licht toe: “Een korte afleiding achter het stuur kan al een ongeval veroorzaken. Ongeveer 68 procent van de ongelukken gebeurt doordat mensen afgeleid zijn in de auto*. Denk aan bediening van auto-apparatuur, medepassagiers of de smartphone, waardoor je minder snel op onverwachte verkeerssituaties kunt reageren. Autobestuurders zijn tegenwoordig vaker afgeleid door binnenkomende e-mails, appjes en social media berichten. Hierdoor is er geen volledige focus op de weg en worden objecten of medeweggebruikers over het hoofd gezien, wat dus vaker schade veroorzaakt.”

Adams vervolgt: “Wat we nu al zien en wat in de toekomst alleen maar toe zal nemen, is een daling in het aantal autoschades door de geavanceerde technologieën in de auto. Daarentegen stijgt het gemiddelde schadebedrag. Het repareren van deze technische snufjes is namelijk duurder, waardoor het schadebedrag van de reparatie flink kan oplopen.”

De afgelopen tien jaar steekt ruitvervanging- en reparatie ieder jaar weer met kop en schouders uit boven alle gemelde autoschades bij Allsecur. Adams: “Toch neemt ook het aantal ruitschades de laatste jaren af. Onder meer door de zachte winters ontstaat er minder schade aan het wegdek, waardoor er geen loskomende steentjes opspringen die de autoruit beschadigen. Reparatiekosten voor ruiten nemen echter wel toe. Dit komt doordat niet alleen de ruit vervangen wordt, maar ook eventuele sensoren die hierin verwerkt zijn. Hierdoor moet een auto vaak zelfs opnieuw gekalibreerd worden.”

Plaats op:
Datum: 30 april 2018
Categorie: Markt en onderzoek, Verzekeringen
Bron: Allsecur
Gerelateerde artikelen  
11-09-2018 Nieuws Smartphonegebruik grootste ergernis in het verkeer
13-08-2018 Nieuws Kwart Nederlanders vindt parkeersensoren onmisbaar in auto
19-06-2019 Nieuws Driekwart automobilisten biecht deukschade eerlijk op
17-12-2018 Nieuws Meer dan de helft belt nog achter het stuur
15-09-2017 Achtergrondartikelen Vrouwen rijden net zo vaak schade als mannen
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2005 - 2020 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 1,13 seconden.