Nieuws  
( * ) Verplichte Velden
U kunt een bekende attenderen op het artikel. Geef het e-mailadres op van degene aan wie u de link wilt sturen. Daarbij kunt u, als u dat wilt, een commentaar schrijven.
E-mailadres van geadresseerde:*
Uw e-mailadres:*
Commentaar:
Verificatie:*
Geef de code van de afbeelding in exact zoals weergegeven. De code is niet hoofdlettergevoelig en kan geen nul bevatten.
 

Garages mogen afwijken van de adviesprijzen van auto-importeurs voor het onderhoud aan auto’s. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) maakt garages én consumenten hier nog eens extra op attent. Beide gaan er vaak ten onrechte van uit dat het om verplichte adviesprijzen gaat. Garages maken nauwelijks gebruik van de mogelijkheden om onderling te concurreren. En consumenten betalen mogelijk meer dan nodig is voor hun auto-onderhoud.

ACM-bestuurslid Cateautje Hijmans van den Bergh: “Het staat garages volledig vrij om hun eigen prijs te hanteren voor auto-onderhoud. In de praktijk zien we dat ze vaak de adviesprijzen van de importeur volgen. De prijzen voor auto-onderhoud per merk verschillen daardoor niet of nauwelijks van elkaar. Dit is een gemiste kans voor garagehouders zelf en voor consumenten.”

Autobranche onderschrijft oproep

De autobranche onderschrijft de oproep van de ACM:
RAI Vereniging: “Het staat iedere autodealer altijd vrij om zelf zijn onderhoudsprijzen te bepalen. Dat is de essentie van een vrije, eerlijke automarkt waarin de consument mede op prijs een garage kan kiezen.”
BOVAG: “De garage bepaalt welke onderhoudsprijzen zij hanteert. Prijzen die vanuit de fabrikant of onderhoudsformule gecommuniceerd worden, zijn slechts adviesprijzen. Goed dat de ACM de autobranche en de consument daar nog eens op wijst.”

Onderzoek naar prijzen
De ACM voerde eind 2016 een verkennende analyse uit naar de prijzen voor auto-onderhoud bij erkende garages. Hieruit bleek dat de prijzen voor auto-onderhoud per merk veel op elkaar lijken. In sommige gevallen zeggen de dealers dat de prijzen voor auto-onderhoud zijn vastgelegd door de auto-importeur. Maar afspraken tussen importeur en onderhoudsbedrijven zijn alleen toegestaan als ze de concurrentie niet beperken.

In gesprek met importeurs
De ACM is daarom vorig jaar in gesprek gegaan met de 18 grootste importeurs van Nederland. Zij werkten actief mee. Uit deze gesprekken bleek dat weliswaar adviesprijzen worden gebruikt, maar dat de importeurs garages niet verplichten om vaste prijzen te hanteren. Sommige importeurs hebben hun communicatie aangepast om elke suggestie dat er een verplichting is te vermijden.

De ACM heeft begin dit jaar nogmaals gekeken naar het prijsbeleid van garages. Hieruit blijkt dat diverse onderhoudsbedrijven nog steeds dezelfde prijs hanteren én daarbij verwijzen naar het prijsbeleid van de importeur. Daarom wijst de ACM garages en consumenten er nu op dat de adviesprijzen niet verplicht zijn.

Plaats op:
Datum: 31 mei 2018
Bron: Autoriteit Consument & Markt (ACM)
Gerelateerde artikelen  
31-10-2016 Nieuws ACM controleert of autorijklaarkosten nu ín de advertentieprijs zitten
28-05-2010 Nieuws ANWB wil kordaat toezicht op nieuwe autosectorregeling
28-08-2018 Nieuws Profile lanceert app voor transparant auto-onderhoud
10-08-2016 Nieuws ACM draagt autobranche op onvermijdbare kosten in prijs op te nemen
14-02-2019 Nieuws ACM dwingt juiste prijsvermelding autobanden af
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2005 - 2019 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 1,1 seconden.