Nieuws  
 

Studenten van de Technische Universiteit in Delft hebben het ronderecord voor elektrische sportwagens op circuit Zandvoort verbroken met de zelf ontwikkelde Forze VIII. De Forze VIII is met een tijd van 1:56.968 meer dan 7 seconden sneller dan het oude record voor elektrische sportwagens. Het vorige record hadden ze ook al in handen, deze werd in 2015 gevestigd door een eerdere versie van deze racewagen.

Recordpoging op Zandvoort
Waar de waterstofauto van de TU studenten eerst nog vooral diende als proof of concept hebben ze nu bewezen dat competitief racen op waterstof echt mogelijk is.

In 2015 verbraken de studenten ook al het ronderecord voor waterstofauto’s op de Nürburgring. Dit record is tot op heden nog niet verbroken en dus nog steeds in handen van het Forze team.

Gamma Racing Day
Op 18 en 19 augustus doet de Forze VIII ‘die in minder dan 4 seconden optrekt tot 100 km/h’ mee aan de Supercar Challenge op de Gamma Racing Day. Noodgedwongen tussen de benzineauto’s, want een aparte klasse voor waterstofauto’s bestaat nog niet.

In 2017 deed het team ook al mee aan deze race, toen was het doel vooral om de potentie van de wagen aan te tonen en te laten zien dat een waterstofauto mee kan komen met de benzinewagens. De snelheid zat er toen al goed in met een derde gereden rondetijd. Dit jaar reist Forze opnieuw af naar het TT Assen circuit, dit keer met hogere verwachtingen.

Schoonste raceauto
De roze racewagen heeft geen verbrandingsmotor aan boord zoals benzineauto’s, maar een brandstofcel. Deze brandstofcel zet waterstof uit een tank met zuurstof uit de lucht om in elektriciteit, waarmee een stel elektromotoren wordt aangedreven. Het enige restproduct is puur water, wat de Delftse auto de schoonste deelnemer maakt van de Gamma Racing Day.

Het Forze Hydrogen Electric Racing team bestaat al sinds 2007 en heeft sindsdien 8 auto’s geproduceerd. De eerste 5 auto’s waren nog compacte karts op waterstof die meededen aan een studentencompetitie, inmiddels is de Forze wagen uitgegroeid tot een racewagen die, in ieder geval wat uiterlijk betreft, niet onderdoet voor de auto’s die op bijvoorbeeld Le Mans te zien zijn.

Het nieuwe baanrecord lijkt het vertrouwen van het team in de prestaties tijdens de race alleen maar te vergroten. Met een verdubbeling van de tankcapaciteit ten opzichte van de Forze VII maakt de Forze VIII als eerste waterstofauto ooit een kans een race niet alleen uit te rijden, maar het haar benzineslurpende tegenstanders ook daadwerkelijk lastig te maken.

Plaats op:
Datum: 24 augustus 2018
Bron: TU Delft
Gerelateerde artikelen  
16-07-2019 Nieuws Waterstofwagen TU Delft is op dreef
21-08-2019 Nieuws Wereldwijde primeur voor waterstof racewagen TU Delft
09-04-2019 Nieuws ROC Midden Nederland gaat racen op waterstof
14-12-2018 Nieuws Finalisten Automotive Innovation Awards bekend
12-04-2018 Nieuws Tech Campus team racet met waterstofauto
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2005 - 2020 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 1,04 seconden.