Nieuws  


Met groeiende zonneweiden en windparken is opslag nodig om hernieuwbare energie niet te verspillen en om storingen te voorkomen. Elektrische auto’s kunnen met smart charging en netbalancering een duurzamer Nederland ondersteunen, zo zullen exposanten en sprekers op de 10e editie van de vakbeurs Ecomobiel laten zien.

De Europese elektrische opslagmarkt groeide in 2017 met 49 procent, de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) wil in het gasnet grootschalig wind- en zonne-energie opslaan, netbeheerder TenneT test netbalancering met Tesla’s en de Johan Cruyff ArenA hergebruikt 280 autobatterijen om 4 megawatt aan zonne-energie te bewaren. Wat deze ontwikkelingen met elkaar gemeen hebben, is de uitdaging van een hernieuwbare en decentrale energievoorziening, die opslag nodig heeft om betrouwbaar en betaalbaar te blijven.

Opslag en netbalans met elektrische auto’s
Meer windmolens en zonnepanelen betekent meer afhankelijkheid van grillige weerpatronen en dus pieken en dalen in het net. Die pieken moeten opgeslagen worden om bij dalen een te grote vraag en daardoor mogelijke netstoringen op te vangen. Opslag van duurzame stroom en warmte (geothermie, warmte- en koudeopslag) voorkomt ook nog eens dat hernieuwbare energie wordt verspild en naar behoefte van de energiegebruiker, consument of bedrijf, te gebruiken is: power to heat of power to gas. Elektrische auto’s met slimme laadinfrastructuur laten inmiddels in de praktijk zien dat ze ook energie op kunnen slaan en regel- en reservevermogen kunnen leveren om het net te balanceren.

Elektrificatie en druk op het net
Elektrische auto’s en energieopslag zijn dus overduidelijk verbonden met elkaar en misschien wel in het bijzonder in Europa. Onderzoek van classificatiemaatschappij DNV GL voorspelt dat Europa het spits gaat afbijten in de elektrificatie van vervoer en dat legt druk op het net (Energy Transition Outlook 2017). Om dure netverzwaring te voorkomen, kan opslag soelaas bieden, zoals Mister Green laat zien met een batterij-opslagsysteem bij de drukste Nederlandse EV-locatie, langs de A2 bij Breukelen.

Waterstof de ontbrekende schakel?
Waterstof moet in het samenspel van elektrisch vervoer en opslag overigens niet vergeten worden. Ad van Wijk, hoogleraar Future Energy Systems aan de TU Delft, noemt deze brandstof voor vervoer en energiedrager van wind- en zonne-energie zelfs ‘de ontbrekende schakel in de energietransitie’ (AD, 12 februari 2018).

Smart mobility en smart charging op Ecomobiel
Om de toekomst van mobiliteit en energie te zien, is dus kennis en kunde van opslag en vervoer nodig. Dé zakelijke beurs voor duurzame innovatie in mobiliteit is Ecomobiel: een platform boordevol innovaties, lezingen, live demonstraties en waardevolle contacten. Aan de hand van een uitgebreid inhoudelijk programma leert men meer over elektrisch vervoer, smart charging en waterstof in mobiliteit. En over slimmere en schonere (stads)logistiek, geautomatiseerde verkeersplanning en geavanceerde voertuigtechnologie. Ook wordt de stand van zaken in smart charging, laadinfrastructuren en slimme grids getoond.

Energy Storage Day
Gelijktijdig met Ecomobiel (van 9 tot en met 11 oktober 2018 in de Brabanthallen in Den Bosch) vindt Vakbeurs Energie plaats. Daar kan men onder meer de Energy Storage Day bezoeken om de wisselwerking tussen energieopslag en vervoer beter te begrijpen. Tijdens een afgeladen Energy Storage Day deed vereniging Energy Storage NL vorig jaar bijvoorbeeld uit de doeken wat de randvoorwaarden zijn voor grootschalige energieopslag (Ensoc, 2017).Plaats op:
Datum: 18 september 2018
Bron: Ecomobiel / 54Events
Gerelateerde artikelen  
09-05-2016 Nieuws Energieopslag en elektrisch rijden komen samen in snellaadstation A2
11-07-2016 Nieuws Eerste vehicle-to-grid laadpaal goedgekeurd
26-05-2016 Nieuws Laadpaal waarmee auto elektriciteit aan het net kan leveren
16-10-2017 Nieuws Volop innovaties op Ecomobiel
07-02-2018 Nieuws World Sustainable Energy Days
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2005 - 2020 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 1,15 seconden.