Nieuws  


Dwangsom van 40 mille geïnd na overschrijden termijn

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft de Nationale Politie op haar vingers getikt en de dwangsom die zij eerder oplegde gevorderd. Reden: de Nationale Politie moet beter controleren wie bepaalde gegevens gebruikt of inziet. Onbevoegden mogen niet aan de haal kunnen met bepaalde informatie. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) had de Nationale Politie een last onder dwangsom opgelegd om de controle op dit punt binnen zes maanden in te voeren. De Nationale Politie heeft de beveiliging op dit punt niet binnen de termijn aangescherpt. Daarom heeft de AP een dwangsom van 40.000 euro ingevorderd.

Op dit moment beoordeelt de AP opnieuw of de Nationale Politie voldoet aan de controle-eisen. Als de beveiliging op dit punt nog steeds niet voldoet, kan de AP de Nationale Politie met een last opnieuw dwingen de procedures aan te passen, zo staat te lezen op de site van de Autoriteit Persoonsgegevens, de toezichthouder op de naleving van de privacywet in Nederland.
 
Het probleem ligt als volgt: bij het systeem waarmee inkomende en uitgaande personen en goederen in het Schengengebied worden gecontroleerd, hoort een logsysteem dat gebruikersactiviteiten vastlegt. Niet alle medewerkers van de Nationale Politie die toegang hebben tot dit systeem mogen ongelimiteerd alle politiegegevens gebruiken of inzien. De Nationale Politie moet die logbestanden regelmatig en proactief controleren.
Deze maatregel was de vijfde van de maatregelen die de AP oplegde naar aanleiding van een onderzoek in 2015. De andere vier maatregelen had de Nationale Politie inmiddels wel op orde. Controle op de genoemde logbestanden is een belangrijk hulpmiddel om te achterhalen of informatie onrechtmatig wordt ingezien of gebruikt.

Plaats op:
Datum: 21 september 2018
Bron: AutoleaseWereld
Gerelateerde artikelen  
16-02-2012 Nieuws Geen onrechtmatigheid bij aanbesteding politievoertuigen
01-07-2011 Nieuws Nationale politie krijgt uniform wagenpark (filmpje!)
04-12-2010 Achtergrondartikelen Politie kiest voor VW en BMW
14-11-2008 Nieuws Seponering van meer dan 2900 bekeuringen
24-05-2016 Nieuws Ruim 3 miljoen verkeersovertredingen in eerste vier maanden 2016
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2005 - 2020 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 1,04 seconden.