Laatste nieuws
 
 
  Achtergrondartikelen  

De witkar komt terug in Amsterdam. Met die woorden verwelkomde Eric Wiebes, wethouder Verkeer, Vervoer en Luchtkwaliteit van de gemeente Amsterdam, het nieuwe deelautoconcept van Daimler, car2go. Nog dit jaar gaan de eerste elektrische smarts fortwo de weg op; tegen het einde van het jaar moeten het er 300 zijn. Het wordt daarmee het eerste elektrische deelautoconcept van Nederland.

Wiebes en Henrich ondertekenen het contractDe smarts zijn ‘on demand' beschikbaar, reserveren is niet nodig en ze kunnen overal in Amsterdam worden achtergelaten. De exacte huurprijs is nog niet vastgesteld, maar wordt volgens de CEO van Car2Go, Robert Henrich, hooguit 0,29 cent per minuut. Dezelfde prijs die men in Hamburg betaalt waar het concept een week eerder werd geïntroduceerd. In die prijs zitten alle kosten verwerkt voor de auto, inclusief parkeergeld. De smart kan op iedere parkeerplek in Amsterdam worden achtergelaten.

In tegenstelling tot het witkarproject van de jaren 60, destijds geïnitieerd door provo Luud Schimmelpennink die vandaag aanwezig was bij de introductie van car2go, is allereerst de omvang. 300 elektrische smarts moeten straks dienstdoen. Daarnaast is het een volledig privaat project, benadrukt Wiebes. Er zit geen cent subsidie in. "Amsterdam gaat straks profiteren van dit mobiliteistconcept, Daimler gaat er als het goed is geld aan verdienen. Zo hoort het ook."

18 internationale markten

Car2go is ook geen proef of pilot, benadrukt Henrich. De smart fortwo electric drive wordt op 18 internationale markten geleverd, sinds januari 2010 ook in Nederland. En car2go, ons innovatieve mobiliteitsconcept heeft zich als uitermate succesvol bewezen in zowel Duitsland als in de VS.

Henrich doelt op de steden Ulm in Duitsland en Austin in Texas. In totaal heeft car2go meer dan 35.000 gebruikers. Dat aantal groeit snel, want afgelopen week is car2go ook in Hamburg geïntroduceerd. In de Duitse stad worden eveneens 300 smart fortwo-modellen ingezet.

De smart fortwo-modellen worden allemaal uitgevoerd met de nieuwste telematicatechnologieën. Daardoor zijn de auto's volledig automatisch en eenvoudig te huren. Klanten kunnen dus spontaan een auto huren zonder dat hij naar een specifieke plaats op of op een specifieke tijd teruggebracht hoeft te worden.

Geen concurrent OV

Volgens Henrich is car2go ontworpen om de groei en de diversiteit van mobiliteit in dichtbevolkte stedelijke gebieden te kunnen bijhouden en daarbij het milieu en de kwaliteit van leven teDe eerste car2go smarts van Amsterdam beschermen. "De focus van Amsterdam op het toepassen en verder ontwikkelen van groene technologieën zoals een uitgebreide elektrische infrastructuur maakt het samen met de open-minded-instelling van de bewoners tot een perfecte plaats om het elektrische car2go-programma te lanceren", aldus Henrich.

Car2go is in de ogen van zowel Henrich als Wiebes geen concurrent voor het OV of andere autodeelprogramma's. car2go beoogt een aanvulling te zijn op de bestaande transportsystemen door een oplossing te bieden voor korte en spontane enkele reizen. Henrich: "We gaan geen concurrentie aan met andere transportsystemen in Amsterdam, we zijn eerder een extra puzzelstukje in de Amsterdamse mix van stadstransport."

Car2go plant de oprichting van een eigen vestiging in Amsterdam om de introductie van het autodeelprogramma optimaal te kunnen begeleiden. Details zoals standplaatsen, parkeer-/laadconcept en de start van de klantenregistraties worden in de komende maanden besproken. De intentieovereenkomst die vandaag met de stad Amsterdam is overeengekomen, dient daarbij als basis.

Plaats op:
Datum: 11 april 2011
Categorie: Mobiliteit
Gerelateerde artikelen  
26-10-2011 Nieuws Car2go van start in Amsterdam
27-11-2012 Nieuws Deelauto car2go meldt groeiende interesse bij bedrijven
29-11-2016 Nieuws car2go viert vijf jaar elektrisch rijden in Amsterdam
10-09-2018 Nieuws car2go breidt uit naar de luchthaven Schiphol
02-10-2017 Nieuws Car2go maakt forse groei door
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2005 - 2020 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 0,43 seconden.