Laatste nieuws
 
 
  Achtergrondartikelen  

Dat de leasebranche zich veel meer moet schikken naar de wensen van de huidige flexibele arbeidsmarkt, staat voor Norbert Karthaus, directeur van Strix Lease Service, als een paal boven water. Dat dit eventueel inhoudt: minder leaseauto's. Ook goed. Maar een mobiliteitsbudget als enig instrument om mobiliteit vorm te geven, daar ziet Karthaus niets in.

Zo'n budget is allereerst een administratief gedrocht. Wat wordt vergoed tegen welk tarief en - belangrijker nog - wat mag belastingvrij worden vergoed. "De belastingvrije kilometervergoeding van 19 cent is bij de fiscus niet heilig. Dat hebben we de afgelopen maanden gezien. En wie zegt dat er straks geen belasting wordt geheven op het mobiliteitsbudget als deze aan populariteit wint?"

Norbert KarthausVolgens Karthaus moeten bedrijven vooral zelf grip blijven houden op hun mobiliteit. En grip houden doe je met een uitgewogen mix van oplossingen - niet door het simpelweg op het bordje van een werknemer te leggen met een mobiliteitsbudget.

Grootste shortlease-showroom van Nederland

Maar om die grip te houden én de kosten van een (duurzaam!) wagenpark te verlagen, moet de leasesector zijn producten aanpassen. Er moet vooral meer flexibiliteit komen zet Karthaus. Dat laatste heeft Strix naar eigen zeggen al aardig voor elkaar. Getuige bijvoorbeeld het onlangs geïntroduceerde Strix Shortlease. "Geen gewoon shortleaseproduct, maar goedkoper, na twee maanden per maand opzegbaar en auto's beschikbaar op voorkeur en leasebudget. Zowel nieuwe als jong gebruikte auto's worden ingezet in nauwe samenwerking met enkele dealerholdings", aldus Karthaus.

De animo voor dit shortleaseproduct is groot zegt Karthaus. Bovendien melden zich steeds meer dealers die hun voorraad willen laten opnemen in wat Karthaus nu al noemt de grootste shortlease-showroom van Nederland.

Goedkopere inzet van poolauto's

Elektrische mobiliteit is een ander belangrijk speerpunt van Strix. Vorig jaar heeft de leasemaatschappij het label elektrisch leasen in de markt gezet (link naar eerder artikel). De huidige Facebook-actie (Wordt Testrijder), waar binnen twee maanden tijd honderden aanmeldingen binnenkwamen, moet meer bekendheid geven aan de voordelen van elektrisch leasen.

Die voordelen kunnen voor bedrijven worden vertaald in bijvoorbeeld (goedkopere) inzet van poolauto's, waar EV's zich prima voor lenen. "Sowieso moet er meer aandacht komen voor poolbeheer, helemaal nu bij veel bedrijven flink wat leaseauto's stil staan", zegt Karthaus.

Minder autokilometers

Poolauto's sluiten ook beter aan op de trend bij veel jongere werknemers waar niet zozeer het bezit van een (lease)auto geldt, maar vooral het gebruik. "Vooral de jongere generatie gaat anders om met mobiliteit. Zij leggen doorgaans ook minder autokilometers af. Veel leasemaatschappijen ervaren dat misschien als bedreiging. Wij zien het als kans. Niet alleen voor ons flexibele leaseproduct. Ook om mobiliteit voor onze klant te verduurzamen."

Wat dat verduurzamen betreft: Strix wil meer doen dan alleen het leveren van bijvoorbeeld elektrische auto's. Bij dat laatste hoort bijvoorbeeld ook laadfaciliteiten. Maar wellicht is voor een klant een hybride auto beter geschikt. Karthaus: "De vervoersbehoefte bepaalt uiteindelijk het vervoersmiddel. Daarbij moeten bedrijven naar het totale plaatje kijken om het allemaal zo efficiënt mogelijk in te richten."

Hebben we daar een leasemaatschappij voor nodig? Volgens Karthaus is het tegenwoordig juist belangrijk om in ieder geval kennis in te kopen. "Niet alleen kennis over het pallet van mobiliteitsoplossingen, maar ook over remarketing van al die verschillende voertuigen en wellicht ook over de verschillende subsidies die er in het land bestaan. Daarnaast dragen we als leasemaatschappij de operationele en financiële risico's. Dat laatste wil je als ondernemer met een wagenpark in deze tijd echt niet lopen".

Plaats op:
Datum: 24 oktober 2012
Categorie: Mobiliteit
Bron: Strix Lease Service B.V.
Gerelateerde artikelen  
06-09-2012 Nieuws Strix introduceert nieuw flexibel shortleaseproduct
25-09-2012 Nieuws Honderden aanmeldingen Facebook-actie Strix Elektrisch Leasen
17-12-2009 Nieuws Friesland Bank in Strix Lease
21-10-2013 Achtergrondartikelen “De leaseauto zal altijd blijven”
28-08-2012 Nieuws Strix Lease Service ISO gecertificeerd
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
ďż˝ 2005 - 2020 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 0,42 seconden.