Laatste nieuws
 
 
  Achtergrondartikelen  

Afgelopen zomer is de branchevereniging ritregistratiesysteemleveranciers (BVLR) opgericht. Het moet komen tot een keurmerk van registratieapparatuur. En dat is hard nodig, betuigt Henk-Jan Kienhuis, directeur van Transscope. "De markt is toe om het kaf van het koren te scheiden".

Ritregistratie is booming business. Er zijn de laatste jaren dan ook enorm veel nieuwe spelers op deze markt bijgekomen. Maar veelal betreffen dit online programma's, zegt Henk-Jan Kienhuis, directeur van Transscope. En dat is niet te vergelijken met apparatuur dat in de auto via GPS werkt.

TransscopeAlleen de vaste inbouwapparatuur komt straks in aanmerking voor het keurmerk dat word ontwikkeld door de BVLR en andere partijen als de Vereniging Auto van de Zaak (VAVDZ) en RAI. Een keurmerk dat uiteindelijk de gebruiker ‘fiscale zekerheid' moet geven. Het moet garant staan voor een effectief en efficiënt toezicht - berijders vallen bijvoorbeeld onder een ‘verlicht controleregime' . Ook moet het een administratieve lastenverlichting betekenen voor de fleetowner.

Gestaffelde bijtelling

Transscope is een van de partijen in de race voor zo'n keurmerk. Kienhuis is bestuurslid van de BVLR. Hij is net als een tiental andere ‘serieuze' spelers aangesloten en klaar voor de certificering. Het wachten is nu alleen nog op de overheid. "Nu er een kabinet is, hopen we snel te horen wat de plannen bijvoorbeeld zijn voor een gestaffelde bijtelling. Want met een goed ritregistratiesysteem kan je een dergelijk eerlijk systeem redelijk simpel voor elkaar krijgen."

Maar zoals wel vaker holt de politiek achter de feiten aan. Bij Transscope, één van de oudste Nederlandse producenten van ritregistratiesystemen, is men volop bezig wagenparken te voorzien van systemen. Onlangs nog heeft het de 150 auto's van detacheerder Bikkel voorzien van een Blackbox.

Grip op de buitendienst

Reden dat veel fleetowners overgaan tot het monteren van een blackbox is niet alleen fiscaal gemak. Men wil ook meer grip op de buitendienst. Want die is voor veel bedrijven doorgaans ongrijpbaar want voortdurend op pad.

En dan hebben we het volgens Kienhuis niet alleen over de grijze kentekens. "Ook de auto's van de salesmensen met ‘gewone' auto's worden steeds vaker voorzien van een blackbox. Waarbij de insteek is dat er meer wordt geregistreerd dan het voertuig alleen".

Uiteindelijk moet een blackbox waardevolle managementinformatie opleveren om bijvoorbeeld een salesforce effectiever in te zetten. Maar ook is het rijgedrag (lees: verbruik) de laatste tijd onderwerp van discussie. Bedrijven moeten op de kosten letten, een wagenpark is vaak de derde grootste kostenpost. Kienhuis: "De variabele kosten van een zakenauto worden steeds groter - kijk maar naar de almaar stijgende brandstofkosten. Alleen al door montage van een blackbox neemt het verbruik doorgaans spectaculair af. Vreemde ogen dwingen..."

Startonderbreker

De mogelijkheden van een blackbox maar ook van ritregistratiesystemen en voertuigvolgsystemen zijn enorm divers. Daarom is het vaak ook maatwerk wat Transscope levert. Zoals de wagens van Bikkel waarvan enkelen op afstand uit te schakelen zijn. De blackbox is dan gekoppeld aan de startonderbreker. Dan is het bijvoorbeeld niet mogelijk om in het weekend van de auto gebruik te maken.

Kienhuis: "We hebben het voordeel dat we alles in eigen huis ontwikkelen en ook een eigen servicedesk hebben. Inmiddels hebben we zo'n 54.000 registraties in onze database. Gezien de marktontwikkeling anticiperen we nu op een flinke groei".

Plaats op:
Datum: 12 november 2012
Categorie: Markt en onderzoek, Technologie & Innovatie, Fleetmanagement / software
Bron: Transscope Voertuigsystemen B.V.
Gerelateerde artikelen  
01-09-2013 Achtergrondartikelen “Grip op het wagenpark. Daar draait het om bij een blackbox”
02-05-2013 Nieuws Van de zomer eerste ritregistratiesystemen met keurmerk
23-10-2012 Nieuws Transscope voorziet 150 auto’s van Bikkel van blackbox
17-12-2012 Nieuws Transscope voorziet Blackbox van extra privacy-waarborgen
13-05-2013 Nieuws Transscope koppelt blackbox met RFID identicatie
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2005 - 2020 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 0,39 seconden.