Laatste nieuws
 
 
  Achtergrondartikelen  
 

De remarketing van (lease)auto’s heeft een compleet  nieuwe dimensie gekregen nu jonge ex-leaseauto’s massaal worden geëxporteerd. En het zijn zeker niet alleen maar diesels met hoge kilometerstanden die de grens overgaan. Het nieuwe Nederlandse exportproduct luidt: de BPM-vrije benzineauto. Dat melden Arval en VWE.

Autotelex meldde al eerder dat de export met BPM-teruggave vorig jaar met 50% is gestegen. De VW Passat staat daarbij (nog) op de eerste plaats, op de voet gevolgd door de Honda Civic en VW Golf.

Opmerkelijker is de plaats nummer vier op de lijst van Autotelex: de hybride Toyota Prius. Nog maar kort geleden had men sterke twijfels over het succes van de Prius op de (internationale) occasionmarkt. Bij export valt er immers geen BPM op te strijken.

Bang voor dit product

Ronald Kramer van VWEMaar bij VWE voertuiginformatie en –documentatie ziet men momenteel volop kansen voor zuinige en hybride auto’s op buitenlandse markten. Vanaf 2009 zijn deze BPM-vrije auto’s massaal in Nederland ingezet. “Iedere remarketingspecialist was bang voor dit product”, zegt salesmanager Ronald Kramer van VWE.

Maar de statistieken geven hun ongelijk. Auto’s met lage uitstoot blijken zelfs een gewild exportproduct te zijn, ook hybrides. En Nederland loopt voorop in de markt van schone auto’s. “De lage uitstoot blijkt een belangrijk verkoopargument. Vooral op markten waar voor deze auto’s een lagere import-tax geldt.”

Business-to-consumer markt

De export krijgt een extra steuntje in de rug door de toenemende harmonisatie van de importprocedures van veel landen, zegt Kramer. En natuurlijk de transparantie van internet. Het maakt de internationale verkoop steeds makkelijker.

De salesmanager benadrukt dat export in het gehele remarketingverhaal dit jaar nog aan belang zal winnen. Nu is het nog voornamelijk een business-to-business markt. Maar de business-to-consumer markt zal in de slipstream volgen. Groei dus.

Tot in Rusland

Dat laatste weet men ook bij leasemaatschappij Arval. Directeur Jeff Bolders noemt de zuinige benzineauto met lage CO2-uitstoot een nieuw Nederlands exportproduct. Zelfs tot in Rusland zijn deze auto’s populair, weet hij. “En dat is goed nieuws voor de restwaarde van de auto’s en dus ook voor de leaseprijzen in Nederland”.

Jeff Bolders van ArvalArval heeft omwille van het toenemende belang van export onlangs het digitale internationale Arval Motor Trade remarketingplatform opgericht. Alle vestigingen van Arval in Europa moeten jaarlijks hun 200.000 auto’s via dit platform verkopen. “Momenteel zijn we nog bezig met een centrale afwikkelcentrum waarbij alles rondom de verkoop van een auto – van papierwinkel tot en met transport - geregeld kan worden. Naar welk land de ex-leaseauto ook gaat”, aldus Bolders.

Financiële afwikkeling

Snel kunnen inspringen op ontwikkelingen en kansen die bepaalde markten bieden. Dat is volgens Kramer één van de belangrijkste succesfactoren bij export. De kunst is tegenwoordig om voor iedere auto apart het juiste verkoopkanaal te vinden. “Daarbij blijft internationaal zaken doen een vak apart”, waarschuwt Kramer: “Er kan veel mis gaan. Bijvoorbeeld of er wel de juiste bedrijfsdocumenten worden geleverd, of BTW nummers wel kloppen en of er wel de juiste, tijdelijke exportkentekens bij de auto’s zitten. Daarbij: hoe borg je de betaling? De financiële afwikkeling is vaak een heikel punt. Export vergt uiteindelijk specialistische kennis. Daar moeten partijen zich niet op verkijken.”

Plaats op:
Datum: 30 december 2012
Categorie: Markt en onderzoek, Remarketing / Occasions
Bron: VWE / Arval / Autotelex
Gerelateerde artikelen  
03-01-2013 Nieuws Arval houdt pilot met zakelijk autodeelprogramma
05-06-2012 Nieuws Autotelex export top 30: hybriden rukken op
09-11-2012 Nieuws Export met BPM-teruggave stijgt met 50%
28-03-2012 Nieuws Autotelex export top10: Passat koploper, MPV populair
03-01-2018 Loopbaan Onno Bierhoff nieuwe directeur bij Arval Nederland
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2005 - 2020 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 0,42 seconden.