Laatste nieuws
 
 
  AutoleaseWereld Magazine  

Vers nieuws uit eigen huize: AutoleaseWereld is inmiddels verschenen met haar themanummer: Automation in Automotive.

Telematica
Telematica is een discipline die zich bezighoudt met telecommunicatie en informatica, maar vooral ook met zaken waarbij deze twee gecombineerd toegepast worden. Daarbij moet gedacht worden aan dataverbindingen, computernetwerken en elektrotechniek. Echter vallen disciplines als moderne telefoonverbindingen en satellietcommunicatie ook onder de telematica.
Telematica is één van de snelst groeiende toepassingen binnen het zogenaamde Internet of Things en kent vooral zakelijke toepassingen, hoewel telematica ook steeds meer richting de consument beweegt. Bij telematica gaat het met name om de communicatie met objecten op afstand zoals voertuigen, machines, computers, gebouwen etc. Object specifieke informatie wordt middels een telecommunicatienetwerk verstuurd naar een centraal systeem, waarbij data wordt vertaald in bruikbare informatie (de cloud of centrale server).
Aldus Wikipedia.

Even vrij vertaald naar normaal Nederlands komt het erop neer dat eigenlijk altijd alles met alles verbonden is en dat de informatie die eruit voortkomt wordt gebruikt ter optimalisering van het gebruik van het vervoermiddel of de manier van verplaatsen. Nu is het met toepassing van deze technologieën niet alleen rozengeur en maneschijn: natuurlijk is het mooi dat al die bestuurders ondersteunende systemen ertoe kunnen leiden dat de auto zo ongeveer alles zelfstandig kan doen. De keerzijde van deze vorm van erbondenheid is echter, dat heel veel gegevens, waar in een aantal gevallen een sterk persoonlijk karakter aan zit, beschikbaar komen. En daar zijn wij dan weer wat minder van gediend. Daar moeten we nog een beetje aan wennen.
Een bepaalde mate van ‘inbreuk op je privacy’ zullen we waarschijnlijk wel gaan accepteren, omdat we er zelf wat aan hebben. Naarmate meer transparant is waar al die gegevens voor worden gebruikt en wat je er als gebruiker voor voordeel aan hebt, zal die acceptatie groter zijn.
In de wereld van mobiliteit wordt telematica in steeds heviger mate toegepast: alle betrokkenen kunnen mmers baat hebben bij die informatiestromen. Zowel de berijder/gebruiker van die mobiliteit als de erzekeraar, de planners, de technische en onderhoudsdiensten, de eigenaren van wagenparken en andere mobiliteitsopties, de organisatie waarvoor ze worden ingezet, het milieu etc. Mede door al die informatie wordt het mogelijk om mobiliteit op maat te creëren tegen voor iedereen de gunstigste voorwaarden.

En dus is telematica is niet meer weg te denken. Hoezeer u ook op uw privacy bent gesteld.

Voor wat, hoort wat…

Klik op het magazine om het online bladerbaar te lezen:Of klik hier om het magazine te downloaden en later te lezen op uw tablet of e-reader.

Plaats op:
Datum: 30 januari 2017
Bron: AutoleaseWereld Magazine / Automation in Automotive
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2005 - 2020 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 0,18 seconden.