Nieuws  

Je kunt maar één keer per kalenderjaar bepalen of je je zakenauto wel/niet gaat bijtellen. Je kunt veel geld besparen door je zakenauto niet bij te tellen. Al dan niet bijtellen bepaal je per kalenderjaar. 1 januari 2019 is dus weer een keuzemoment.

Als je besluit om je zakenauto niet bij te tellen, dan mag je niet meer privé rijden met de auto. Dat wil zeggen, maximaal 500 kilometer per jaar. Verder moet je dit aan kunnen tonen. Dit wordt gedaan aan de hand van een rittenregistratie.

De wijze waarop je je rittenregistratie aan de Belastingdienst overhandigt is niet aan regels gebonden. Bij wijze van spreken voldoet de achterkant van een sigarendoos ook. Er zijn wel een paar eisen waaraan die registratie moet voldoen. Je moet bijvoorbeeld de dag, tijd en bevestiging van de zakelijke of privé rit kunnen aantonen. Als bij een controle de rittenregistratie niet correct is, kan dat betekenen dat je de bijtelling terug moet betalen, plus een boete van 100%. Een recent onderzoek onder directeuren en managers gaf aan dat 40% van hen wel eens gecontroleerd is.

Steeds meer berijders met een 500km verklaring
In Nederland zijn er ongeveer 150.000 zakelijke rijders die hun zakenauto niet privé gebruiken. Zij hebben een zogenaamde 500 kilometer verklaring getekend. Met de invoering van slechts twee bijtellingscategorieën (4% en 22%), stijgt jaarlijks het aantal niet-bijtellende-zakelijke-rijders. Uit onderzoek van VZR blijkt dat slechts één op de drie zakelijke rijders een geautomatiseerd-systeem gebruikt voor hun administratie. Dit is wel het advies van VZR.

Beperk administratieve lasten
Er zijn tegenwoordig vele soorten systemen op de markt en die zijn niet allemaal even goed. De Belastingdienst heeft daarom normen opgesteld en er is een onafhankelijke Keurmerk die deze RitRegistratieSystemen controleert en het keurmerk verstrekt. De Belastingdienst gaat bij een rittenregistratiesysteem met een Keurmerk uit van een sluitende rittenregistratie. Er kan enkel nog een controle uitgevoerd worden op privé- en zakelijk ritten.

Bespaar duizenden euro’s per jaar
Kortom, VZR adviseert berijders om voor 1 januari 2019 te beslissen om het volgende jaar al dan niet bijtelling te betalen. Wil je dit niet, teken dan een 500km-verklaring, te downloaden op de site van de Belastingdienst. Schaf vervolgens een ritregistratiesysteem aan met een Keurmerk, rij met de auto geen privé-kilometers meer en bespaar duizenden euro’s per jaar.


Plaats op:
Datum: 6 december 2018
Bron: Vereniging Zakelijke Rijders
Gerelateerde artikelen  
22-12-2017 Nieuws Als je niet wilt bijtellen
19-01-2012 Nieuws Belastingdienst stuurt 'herinneringsbrief'
08-08-2016 Nieuws Bespaar met automatische rittenregistratie
10-07-2013 Nieuws Nieuwe voorbeeldovereenkomst verbod privégebruik bestelauto
29-11-2018 Nieuws Berijders met een Elektrische auto verslikken zich in de bijtelling
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2005 - 2019 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 1,08 seconden.