Nieuws  
( * ) Verplichte Velden
U kunt een bekende attenderen op het artikel. Geef het e-mailadres op van degene aan wie u de link wilt sturen. Daarbij kunt u, als u dat wilt, een commentaar schrijven.
E-mailadres van geadresseerde:*
Uw e-mailadres:*
Commentaar:
Verificatie:*
Geef de code van de afbeelding in exact zoals weergegeven. De code is niet hoofdlettergevoelig en kan geen nul bevatten.
 

De avond van oliebollen eten en champagne drinken is bijna daar; de feestelijke nacht dat 2018 overgaat in 2019. Stappen Nederlanders met oudjaarsavond in de auto om de jaarwisseling met vrienden of familie te vieren en wie rijdt er dan? Uit onderzoek van online verzekeraar Allsecur blijkt dat 21 procent het best spannend vindt om met vuurwerk te rijden. Ook bespreekt ruim de helft (55%) vooraf wie er die avond rijdt en stemt 79 procent van tevoren af wie de BOB (bewust onbeschonken bestuurder) is.

Op oudjaarsdag worden niet alleen rond twaalf uur, maar meestal ook gedurende de dag al vuurpijlen de lucht in geschoten en rotjes afgestoken. Een vijfde (21%) vindt het dan ook spannend om te rijden wanneer er vuurwerk wordt afgestoken. Vrouwen (39%) vinden het veel vervelender om dan achter het stuur te kruipen dan mannen (12%). Wellicht spreekt 87 procent van de vrouwen daarom van tevoren af wie de BOB is of spannen zij een ander voor hun karretje om hen van A naar B te brengen op de laatste dag van het jaar (21%).

Wat doen Nederlanders om niet te hoeven autorijden op oudjaarsavond? Dit is de top vier:

  •     Een bestemming dicht bij huis kiezen (47%)
  •     Een bestemming met slaapplaats kiezen (32%)
  •     Een bestemming bereikbaar met openbaar vervoer kiezen (14%)
  •     Iemand anders laten rijden (11%)

Derde verplaatst auto vanwege mogelijke vuurwerkschade
Naast dat autorijden spannend wordt bevonden tijdens de jaarwisseling, maken Nederlanders zich ook zorgen om hun auto. Zo verplaatst een derde (37%) de auto naar een garage of veilige parkeerplaats in verband met mogelijke vuurwerkschade. Jongeren blijken een stuk zuiniger op hun auto te zijn dan vijftigplussers; respectievelijk 43 en 35 procent verplaatst hun auto op oudjaarsavond.

Ook met alcoholgebruik in het verkeer blijken ouderen nonchalanter te zijn dan jongeren. Zo zegt een derde (33%) van de 65-plussers gerust bij iemand in de auto te stappen die meer dan de toegestane hoeveelheid alcohol had gedronken, tegenover 13 procent van de jongeren. Ook mannen gaan hier gemakkelijker mee om; 18 procent van de mannen zegt dit weleens gedaan te hebben, terwijl 10 procent van de vrouwen dit toegeeft. Als Nederlanders besluiten om zelf te rijden op oudjaarsavond, dan zegt 86 procent geen of niet meer dan de toegestane hoeveelheid alcohol te drinken.

Plaats op:
Datum: 31 december 2018
Categorie: Markt en onderzoek
Bron: Allsecur
Gerelateerde artikelen  
19-02-2019 Nieuws Kwart Nederlanders houdt stuur liever in eigen hand
17-12-2018 Nieuws Meer dan de helft belt nog achter het stuur
19-06-2019 Nieuws Driekwart automobilisten biecht deukschade eerlijk op
15-02-2019 Nieuws Ruim helft Nederlanders zet wekker vroeg om files te vermijden
23-11-2018 Nieuws Driekwart Nederlanders denkt te slagen als zij nu opnieuw rijexamen moeten …
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2005 - 2020 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 1,1 seconden.