Nieuws  
 

Bij autolease zijn er twee mogelijkheden: operational lease of financial lease. Of anders geschreven; zelf eigenaar worden of betalen voor het gebruik. Kies je voor de eerste optie dan zijn alle lasten voor jouw rekening. Bij operational lease betaal je meestal alleen bij de pomp.

Eigenaar
Een leaseauto betekent een auto op afbetaling kopen. Jij dient je te verzekeren bij een verzekeraar. Ofschoon je eigenaar bent, is er wel een schuld aan de leasemaatschappij. Uitsluitend een WA verzekering betekent dat je risico loopt als er schade is aan de auto.

Schade
Een auto wordt steeds minder waard. Gereden kilometers en bouwjaar bepalen de dagwaarde van een auto. Bij een private of financial lease wordt de aankoopwaarde gefinancierd en in afgesproken termijnen terugbetaald. Eventueel is er een restwaarde afgesproken die na afloop afbetaald wordt. Bij schade die niet gerelateerd kan worden aan een derde bijvoorbeeld door diefstal, vandalisme of storm óf doordat je zelf de schade hebt veroorzaakt, wordt de auto minder waard of is zelfs total loss. Ben je uitsluitend WA verzekerd dan wordt de geleden schade niet vergoed, maar de leaseovereenkomst blijft bestaan. De auto dient alsnog afbetaald te worden.

Verzekeren
Het is dus verstandig om een leaseauto goed te verzekeren op basis van een allriskverzekering op boekwaarde. Een autoverzekering afsluiten gebeurt dan op basis van de nieuwwaarde van de auto. Afhankelijk van de verzekeraar kunnen jonge auto’s tot drie jaar op basis van nieuwwaarde worden verzekerd. Mocht er iets gebeuren dan wordt in ieder geval de waarde van de auto vergoed en is daarmee het leasebedrag gedekt.

Afkoop
Indien de schade dusdanig is dat de geleasde auto niet meer bruikbaar is, zal er een afkoop van het leasecontract volgen. De afkoopsom bestaat dan uit de resterende schuld en een compensatie voor de rente die in feite nog betaald had moeten worden. Over dit laatste kan dikwijls onderhandeld worden. De gemiste rente gaat immers over het bedrag wat thans terugontvangen is.

Bij operational lease is er uitsluitend een gebruikersrecht. De lease maatschappij is eigenaar. Elke lease maatschappij heeft een volledige allrisk verzekering op basis van de boekwaarde. Ongeacht de aansprakelijkheid is de auto verzekerd behoudens mogelijk een eigen risico.

Plaats op:
Datum: 28 november 2019
Gerelateerde artikelen  
04-07-2019 Achtergrondartikelen Het verschil tussen operational lease en financial lease
28-06-2016 Achtergrondartikelen Verschil zakelijke autoverzekering versus privé autoverzekering
20-07-2018 Nieuws Autoverzekering via merkdealer een stuk duurder
18-07-2019 Nieuws Merendeel Nederlanders onbekend met voorwaarden autoverzekering
18-06-2019 Achtergrondartikelen Auto geleased? Wat nu?!
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
ďż˝ 2005 - 2020 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 1,05 seconden.