Nieuws  
 

Uit onderzoek van marktonderzoeksbureau Markteffect en kredietverstrekker Freo blijkt dat veel mensen met een autolening niet precies weten wat ze hiervoor betalen. Meer dan de helft hiervan (53%) kan het rentepercentage niet exact noemen. Het deel van de ondervraagden dat het wél weet, betaalt gemiddeld een rentepercentage van 6,8%. "Meer dan nodig," stelt Freo.

In september 2019 hield marktonderzoeksbureau Markteffect namens kredietvertrekker Freo een groot onderzoek over lenen. Iets meer dan 1.000 Nederlanders werden aan de tand gevoeld over hun persoonlijke lening en doorlopend krediet. Ook het doel van de lening kwam aan bod: 29% van de ondervraagden sloot een lening af specifiek voor de aanschaf van een auto.
 
Wat betaalt u voor uw lening?
Een deel van het onderzoek ging over het rentepercentage. Markteffect stelde aan alle leners de vraag: ‘weet u exact wat u betaalt voor uw lening?' Iets meer dan de helft van de mensen met een lening (54%, niet alleen autoleners) geeft aan dit niet exact te weten. Het deel van de ondervraagden dat het wél weet, betaalt gemiddeld 6,5% rente voor hun lening. "Dat is behoorlijk wat meer dan mensen nu bij Freo betalen," aldus Ron van Vliet, CEO van Freo. "Het kan dus lonen om om de zoveel tijd je lening te vergelijken. Neem tijdens het vergelijken ook altijd de voorwaarden van de kredietverstrekker mee, zodat je weet waar je voor betaalt."
 
Weinig kennis over lenen
Het merendeel van de respondenten, niet alleen de autoleners, schat de eigen kennis over lenen en rentetarieven laag in. 52% geeft zijn eigen kennis over lenen een rapportcijfer van 6 of lager. Dit geldt ook voor de kennis over de rentetarieven van een doorlopend krediet of persoonlijke lening. 53% geeft zichzelf hiervoor een 6 of lager. Van Vliet: "Al met al is er nog veel onwetendheid over lenen en de kosten ervan. Bij Freo zien we het als onze taak om mensen het hele verhaal te vertellen. Zodat je vóór dat je een lening afsluit, precies weet waar je aan toe bent."
 
Besparen kan wel
Uit het onderzoek blijkt dat slechts een kwart (25%) van de mensen met een autolening die nog nooit hebben overwogen over te stappen, denkt dat ze daadwerkelijk kúnnen besparen als ze overstappen naar een andere kredietverstrekker. En dat terwijl meer dan de helft (59%) wel graag wil besparen. Van Vliet: ‘Iedereen met een lening zou, bijvoorbeeld om de twee jaar, zelf moeten controleren of ze nog goed zitten bij hun huidige kredietverstrekker. Er kunnen immers dingen wijzigen in je persoonlijke situatie. Dat alleen al is voldoende aanleiding om te willen vergelijken. Iets wat wél veel vaker gebeurt bij een energieleverancier of zorgverzekeraar. Ook een kredietverstrekker hoort in dat rijtje thuis, vinden wij. Mogelijk kun je ook op je lening flink besparen. Je checkt het eenvoudig op een vergelijkingssite als Independer.nl of op de website van de kredietverstrekker zelf."

Plaats op:
Datum: 29 november 2019
Gerelateerde artikelen  
02-10-2009 Nieuws LeasePlan weer op eigen benen
18-07-2019 Nieuws Merendeel Nederlanders onbekend met voorwaarden autoverzekering
31-03-2011 Nieuws Bovag: nieuwe kredietregels funest voor autobedrijf
29-03-2017 Nieuws Meer dan helft wagenpark over- of onderverzekerd
23-11-2018 Nieuws Gemiddeld 14 jaar bij dezelfde autoverzekeraar
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2005 - 2020 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 1,1 seconden.