Nieuws  
 

Bij een duurproef met het gebruik van de brandstof E10 is schade aan de motor van het voertuig ontstaan, meldt de ANWB.

De hulpdienst heeft het afgelopen half jaar een Opel Signum op E10 laten rijden, een brandstof waarvoor deze auto niet geschikt is. Dit is gedaan om te onderzoeken welke onderdelen aangetast zouden worden door deze brandstof. E10 is een betrekkelijk nieuwe brandstof waaraan 10 % bio-ethanol is toegevoegd.

De hogedrukbrandstofpomp heeft het na 27.000 km begeven. De agressieve ethanol (alcohol) uit de brandstof heeft ervoor gezorgd dat het aluminium is aangetast. Hierdoor is plotseling een gat ontstaan in de hogedrukbrandstofpomp.

Door het ontstane gat spoot de benzine door de motorruimte. Bij een warme motor kan dit gevaarlijk zijn omdat de brandstof kan ontvlammen. De bestuurder werd gewaarschuwd door een benzinelucht en zette de auto stil. Persoonlijk letsel deed zich niet voor.

Niet elke auto is geschikt voor de nieuwe E10. Auto's die hier niet geschikt voor zijn kunnen problemen krijgen met de aluminium onderdelen doordat de juiste coating ontbreekt of krijgen te maken met aantasting van de rubber onderdelen. De alcohol in de brandstof is namelijk agressiever dan de rest van de substantie.

De ANWB test momenteel of er ook schade ontstaat op de lange termijn door incidenteel verkeerd te tanken. De Opel Signum, die inmiddels is voorzien van een nieuwe brandstofpomp, wordt vier keer volgetankt met E10 en vervolgens constant gevuld met de juiste brandstof: Euro95. Onderzocht wordt of er ook na 27.000 km schade ontstaat in de onderdelen.

In Nederland is E10 nog niet op grote schaal verkrijgbaar. Indien men naar Duitsland of Frankrijk gaat, dan kan men op jebentalsnelduurzaamopweg.nl nagaan of de auto of motor geschikt is voor E10. De lijst is afkomstig van de autofabrikanten. Indien de auto of motor volgens de E10check geschikt is, kan de bestuurder probleemloos E10 tanken.

Plaats op:
Datum: 8 maart 2012
Categorie: Brandstof
Bron: ANWB B.V.
Gerelateerde artikelen  
30-11-2010 Nieuws Lijst van auto's die E10 kunnen tanken
15-06-2010 Nieuws Tank geen brandstof E10 in Frankrijk
14-05-2011 Nieuws 'Biobrandstof E10 niet schadelijk voor motor'
23-11-2012 Nieuws Argos komt met nieuwe 'duurzame' Euro 95
27-10-2010 Achtergrondartikelen Biobrandstoffen: wat is mogelijk?
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2005 - 2018 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 0,39 seconden.