Nieuws  

De fiscale wijzigingen van afgelopen 1 juli betroffen niet alleen de bijtelling (CO2-grenzen) en de dieseltoeslag. Autotelex ontdekte een subtiele wijziging van de BPM die bij het importeren van een auto honderden euro's kan opleveren.

Tot 1 juli konden mensen die een occasion wilden importeren kiezen of ze de rest-bpm wilden berekenen op basis van het actuele bpm-regime of die van het moment van eerste toelating van de auto. Vanaf 1 juli kunnen mensen een willekeurige bpm-regeling kiezen sinds het moment van eerste toelating van de auto tot het tijdstip van aangifte.

Twintig BPM-wijzigingen

Dit op het oog kleine verschil kan grote consequenties hebben, zegt Steven Willigenburg van Autotelex. Al is er geen eensluidende conclusie te geven die bijvoorbeeld betrekking heeft op een bepaalde categorie auto. "Er zijn teveel variabelen om zo'n conclusie te trekken. Het is echt maatwerk waarbij je alle BPM-wijzigingen sinds de start van de regeling in je systemen moet verwerkt hebben om tot een goede afweging te komen. Bedenk: er zijn zeker twintig BPM-wijzigingen geweest sinds de introductie van de belasting in 1993".

Autotelex heeft het nu voor elkaar gekregen de subtiele wijzigingen onder te brengen in de diensten AutotelexIMPORT en AutotelexPRO. Autobedrijven en handelaren kunnen op die manier profiteren van de voordelen.

Overtuigend verschil

Als voorbeeld noemt Willigenburg een Toyota Yaris 1.3 VVTi Aspiration vijfdeurs automaat met een eerste toelating uit 16 juni 2009 (CO2 119 gram/km). Het ene regime berekent een BPM van 947 euro. Het ander een bedrag van 657 euro. Een overtuigend verschil, aldus Willigenburg.

Waarom deze keuze niet eerder werd ontdekt? Volgens Willigenburg is de wijziging ruimschoots overschaduwd door de aanpassingen van CO2 grenzen en de onzekerheid over de dieseltoeslag voor BPM-vrijgestelde auto's. Daarnaast moet je over veel kennis beschikken om daadwerkelijk ook gebruik te maken van de mogelijkheid.

 

 

Plaats op:
Datum: 17 augustus 2012
Categorie: Fiscaal
Bron: Autotelex B.V.
Gerelateerde artikelen  
31-07-2012 Nieuws Dieseltoeslag zeer zuinige autos per 1 augustus
11-06-2012 Nieuws Nieuwe bijtellingsregeling stuwt billboardcampagnes
01-05-2012 Nieuws Invoering dieseltoeslag per 1 juli nog niet zeker
08-06-2012 Nieuws Invoering dieseltoeslag uitgesteld tot 1 augustus
12-03-2012 Nieuws LeasePlan: ook na 1 juli fiscaal gunstig leasen
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2005 - 2019 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 1,08 seconden.