Nieuws  
 

Passagiers die zich bemoeien met het rijgedrag van de bestuurder zijn de grootste stressfactor voor automobilisten. Ruim de helft van de Nederlandse automobilisten geeft aan dat commentaar van passagiers stress veroorzaakt. De mobiele telefoon en het navigatiesysteem zijn te vinden op de tweede en derde plaats. Dat blijkt uit een peiling van Route Mobiel onder 506 respondenten.

Bemoeizucht van een medepassagier wordt door 51% van de automobilisten genoemd als de grootste stressfactor tijdens het autorijden. Edward Reinderts, commercieel directeur van Route Mobiel: "Kibbelen over de te nemen route, de snelheid of de rijstijl van de bestuurders...Uit onze peiling blijkt dat het stress oplevert bij veel bestuurders en dat komt de veiligheid niet ten goede. Het advies aan de medepassagier: laat de bestuurder op zijn eigen manier rijden, dat is is in veel gevallen veiliger én gezelliger."

Afleiding door elektronica

Ook binnenkomende SMS’jes, Whatsapp-berichten en inkomende oproepen tijdens het rijden zorgen bij veel automobilisten voor stress. 14% van de respondenten geeft aan hier last van te hebben.

Navigatiesystemen die meldingen blijven geven over alternatieve route, worden ook als irritant aangemerkt. Reinderts: "Aan deze stressfactoren kunnen automobilisten zelf iets doen. Als de telefoon stress veroorzaakt, zet het geluid dan uit zodat je er tijdens de rit geen last van hebt. Bij navigatiesystemen is het een optie om het geluid zachter te zetten of uit te zetten".

Kinderen op de achterbank (10%) en reclames langs de weg (5%) complementeren de top-5 van stressfactoren tijdens het rijden.

Top 5 stressfactoren tijdens het rijden:

Bemoeizuchtige medepassagiers (51%)

Telefoon (14%)

Het navigatiesysteem (10%)

Kinderen op de achterbank (10%)

Reclames langs de weg (5%)

Plaats op:
Datum: 8 april 2013
Categorie: Rijvaardigheid / verkeersveiligheid
Bron: Route Mobiel
Gerelateerde artikelen  
30-03-2011 Nieuws Vrouwen nemen navigatiesysteem te serieus
17-12-2018 Nieuws Meer dan de helft belt nog achter het stuur
09-04-2018 Nieuws Telefoongebruik chauffeur grootste ergernis van bijrijders
19-05-2017 Nieuws 1 op de 8 automobilisten zegt wel eens te chatten
01-11-2013 Nieuws Nieuwe pechhulp van Vakgarage en Route Mobiel
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2005 - 2020 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 1,04 seconden.