Nieuws  
 

Vanaf 2022 worden automatische remmen in de VS verplicht in het overgrote deel van alle nieuwe auto’s. Het is een afspraak die het Amerikaanse National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) en de Insurance Institute for Highway Safety (IIHS) maakte met twintig autoproducenten, die met 99% van alle geproduceerde auto’s vrijwel de gehele markt beslaan. Het lijkt hiermee slechts een kwestie van tijd voordat ook in Nederland de eerste a utomatisch remmende auto’s rondrijden. Goedkoopsteautoverzekering.net zocht uit in hoeverre dit daadwerkelijk het geval is.

Het verschil tussen de Nederlandse situatie van nu en de Amerikaanse vanaf 2022 is de wettelijke verplichting van automatische remmen die bepaalde merken in de VS aan zullen gaan. In Nederland rijden al enkele jaren auto’s rond van verschillende merken die in geval van bijvoorbeeld abrupt overstekende fietsers zelf remmen, maar is de technologie nog niet verplicht.

De vraag is of de Nederlandse overheid een met de Amerikanen vergelijkbare afspraak met producenten aan zal gaan of niet. “Zo’n afspraak is bedoeld om er voor te zorgen dat er steeds meer auto’s voorzien worden van dit soort systemen. Nu zijn dat er relatief nog erg weinig. Als ze vaker worden toegepast dan komt dat ten goede van de verkeersveiligheid,” zo zegt Marjan Hagenzieker, hoogleraar Verkeersveiligheid aan de TU Delft. Of een dergelijke afspraak er ook in Nederland aan zit te komen, durft Hagenzieker niet te zeggen. Toch lijkt het een logische stap dat een dergelijke verkeersveiligheid verbeterende technologie, net als de airbag, langzaamaan internationaal gemeengoed wordt.

De merken die meedoen aan de Amerikaanse aanpassing zijn onder meer Toyota, Volkswagen, Hyundai, Nissan, Audi, BMW, Ford, Honda, Kia, Mazda, Mercedes-Benz en Mitsubishi Motors – grote merken die ook in Nederland verantwoordelijk zijn voor een groot deel van het wagenpark.

Plaats op:
Datum: 11 april 2016
Categorie: Rijvaardigheid / verkeersveiligheid
Gerelateerde artikelen  
13-02-2011 Nieuws ‘Geen problemen met de electronica van Toyota’
09-01-2017 Nieuws Automotive staat in de Merken Top 40
21-05-2019 Nieuws Nieuwe veiligheidsconcepten voor nieuwe mobiliteit
22-02-2016 Nieuws Volvo gaat langer mee dan Mercedes of BMW
16-03-2010 Nieuws Amerikaans onderzoek naar Prius-ongeluk
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2005 - 2020 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 1,08 seconden.