Nieuws  
 

Meer dan 65% van de circa 7,5 miljoen personenauto’s in privébezit is over- of onderverzekerd. Dat blijkt uit actueel onderzoek van de onafhankelijke vergelijkingssite Pricewise.nl.

Voor het onderzoek is een panel van ruim 500 autobezitters uitgevraagd. Dat werd gedaan door CG Selecties, in opdracht van Pricewise.

Bijna helft betaalt te veel
Uit het onderzoek blijkt dat een groot gedeelte van de auto’s oververzekerd is: maar liefst 46%. Onderverzekering komt in mindere mate voor, maar altijd nog in ruim 20% van de gevallen. Slechts 34% heeft een adequate dekking.

Van de mensen met enkel een WA-verzekering blijkt 58% onderverzekerd. In de categorie WA + beperkt casco is 35% oververzekerd en 37% onderverzekerd. Van degenen met een allriskverzekering (WA + volledig casco) kan liefst 66% toe met een WA-verzekering of een WA + beperkt casco-verzekering.

Dagwaarde
Het advies voor de beste soort dekking voor een auto is vooral gebaseerd op dagwaarde; het bedrag dat je krijgt uitgekeerd als je auto bijvoorbeeld gestolen wordt. “Veel mensen staan er niet bij stil dat de waarde van hun auto daalt. Na een paar jaar is het wellicht logischer om een andere verzekering af te sluiten. Maar het verschilt wel van persoon tot persoon. Bijvoorbeeld: heb je nog een lening uitstaan voor de auto of is de auto ook nodig voor je werk, dan kun je misschien beter kiezen voor een ruime dekking. Dat geldt ook voor het geval je weinig geld op de spaarbank hebt staan,” vertelt Hans de Kok, directeur van Pricewise.

Maximaal verzekerd
Opvallend is dat bijna 20% van de auto-eigenaren hun auto maximaal verzekert. Ze hebben een allriskverzekering, terwijl een WA-verzekering in de meeste gevallen ook goed genoeg zou zijn.

 “Je moet goed nagaan of een ruimere verzekering je geld waard is. Als je auto is oververzekerd kun je door een passende dekking te kiezen wel € 100,- tot ruim € 500,- per jaar besparen. Dat is de moeite van het overwegen van een overstap waard,” vindt Hans de Kok.

Klanten Pricewise getraind
Pricewise heeft tevens aanvullend onderzoek gedaan onder 1.630 klanten met een autoverzekering. In deze groep mensen die veelal ervaring hebben met vergelijken komt over- en onderverzekering een stuk minder voor: in slechts 27% van de gevallen. “Deze mensen zijn vaak al meerdere keren overgestapt van verzekering. Die ervaring maakt dat ze alerter zijn in de omgang met vaste lasten dan de gemiddelde Nederlander,” aldus De Kok.

In het panel van CG Selecties is 29% van de automobilisten langer dan vijf jaar geleden voor het laatst overgestapt naar een andere autoverzekering en net zo’n groot aantal zelfs nog nooit. Velen daarvan zijn ook niet van plan dit binnenkort te doen. 46% is tevreden met de huidige verzekering of verzekeraar (49%) en 29% verwacht niet iets goedkopers of iets met een betere dekking te vinden (23%).

Dubbele pechhulp
Volgens Rudi Buis van het Verbond van Verzekeraars komt oververzekering bij auto’s niet alleen doordat mensen een te hoge dekking kiezen of die te lang aanhouden. “Vaak zijn ze ook nog eens dubbel verzekerd voor autopech. Als je bijvoorbeeld lid bent van de ANWB, heb je geen extra pechhulp nodig.”

Niet alleen bij auto's
Oververzekering komt niet alleen voor bij autoverzekeringen. “Ook bij reisverzekeringen is er vaak sprake van oververzekering,” zegt Buis. “Een tweede reisverzekering afsluiten bij je vliegticket terwijl je al een doorlopende reisverzekering hebt, is meestal niet nodig.” Onderverzekering is veel aan de orde bij inboedelverzekeringen. “De meeste mensen beginnen met IKEA-meubeltjes en spullen van ouders of bekenden. Mettertijd komen er ook steeds meer apparatuur, kleding en andere waardevolle spullen in huis en dan is het verstandig om de dekking aan te passen. Dat vergeet men nog weleens,” aldus Buis.

Plaats op:
Datum: 29 maart 2017
Categorie: Markt en onderzoek, Verzekeringen
Bron: Pricewise
Gerelateerde artikelen  
27-08-2019 Nieuws Stijging van ruim 11 procent voor WA-autoverzekering
20-07-2018 Nieuws Autoverzekering via merkdealer een stuk duurder
17-11-2017 Nieuws Exact dezelfde autoverzekering tot 460 euro duurder in dezelfde straat
03-08-2013 Nieuws Allianz met verzekering voor elektrische auto
01-11-2016 Nieuws Veel verborgen kosten in autopolissen
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2005 - 2020 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 1,17 seconden.