Nieuws  
 

De nieuwste conceptband van Goodyear brengt de toekomst van mobiliteit letterlijk tot leven als een visionaire oplossing voor schonere, meer comfortabele, veilige en duurzame mobiliteit.

Het concept draagt de naam Oxygene en heeft een unieke structuur, waarbij levend mos binnen in de zijwand groeit. Deze open structuur en het slimme loopvlakontwerp van de band absorberen vocht en water van het wegoppervlak en laten dat circuleren, waardoor fotosynthese ontstaat en zuurstof vrijkomt.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wordt meer dan 80% van de mensen die in verstedelijkte gebieden wonen waar luchtverontreiniging wordt gemeten, blootgesteld aan een luchtkwaliteitsniveau dat de normen van de WHO overschrijdt.

Geïnspireerd op de beginselen van de circulaire economie, met de nadruk op minder materiaalafval, uitstoot en energieverlies, is het Oxygene-concept van Goodyear ontworpen om met diverse oplossingen naadloos te integreren in het toekomstige stadslandschap:

  • De lucht die we inademen schoner maken: Oxygene absorbeert vocht van de weg via het unieke loopvlak en haalt CO2 uit de lucht als voeding voor het mos in de zijwand; via fotosynthese komt vervolgens zuurstof vrij. In een stad ter grootte van Parijs met ongeveer 2,5 miljoen auto's, betekent dit dat per jaar bijna 3000 ton zuurstof wordt gegenereerd en meer dan 4000 ton kooldioxide wordt geabsorbeerd.
  • Recyclen van versleten banden: Oxygene heeft een niet-pneumatische constructie die 3D-geprint is met rubberpoeder uit gerecyclede banden. De lichtgewicht, schokabsorberende structuur voorziet in een duurzame, lekvrije oplossing, die is bedoeld om de levensduur van de band te verlengen en de benodigde service tot een minimum te beperken, zorgeloze mobiliteit dus. De band is extra veilig omdat de open structuur helpt het water van het loopvlak te absorberen, wat zorgt voor meer grip.
  • Eigen elektriciteit genereren: Oxygene gebruikt de energie die tijdens de fotosynthese wordt gegenereerd om de ingebouwde elektronica te voeden, waaronder de boordsensoren, een unit voor de verwerking van kunstmatige intelligentie, en een aanpasbare lichtstrip in de zijwand van de band, die van kleur verandert om zowel weggebruikers als voetgangers te waarschuwen voor komende manoeuvres, zoals remmen of verandering van rijstrook.
  • Communiceren met de snelheid van het licht: Oxygene maakt gebruik van een communicatiesysteem met zichtbaar licht, ook wel LiFi genoemd, voor hoogwaardige mobiele connectiviteit met de snelheid van het licht. Via LiFi maakt de band verbinding met het Internet of Things, waardoor gegevensuitwisseling van vehicle-to-vehicle (V2V) en vehicle-to-infrastructure (V2I) mogelijk is, van cruciaal belang voor slimme systemen voor mobiliteitsbeheer.

Plaats op:
Datum: 9 maart 2018
Bron: Goodyear Dunlop Tires Europe B.V.
Gerelateerde artikelen  
06-03-2018 Nieuws Slimme band op de weg van Goodyear
07-03-2018 Nieuws Nieuwe technologie van Goodyear voor banden elektrische auto's
05-03-2010 Nieuws Goodyear band speciaal voor elektrische auto’s
17-11-2016 Nieuws Goodyear wint de prestigieuze bandentest van Auto Express
30-11-2012 Nieuws VACO: staat personenwagenbanden zorgwekkend
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2005 - 2018 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 0,41 seconden.