Nieuws  
 

De Transparante Laadpaal heeft een Dutch Design Award gewonnen in de categorie Product. Dat is bekend gemaakt tijdens de feestelijke Awards Night op 28 juni in de Kazerne in Eindhoven. De Transparante Laadpaal is een antwoord op het groeiende belang van algoritmes in ons leven. Het maakt de onzichtbare logica zichtbaar door een display waarin te zien is hoe de stroom verdeeld wordt tussen de ladende elektrische auto’s.

Het prototype van de Transparante laadpaal werd vorig jaar door burgemeester Jorritsma van Eindhoven onthuld. Initiatiefnemers ElaadNL en Alliander bekijken met de winnende ontwerpers van The Incredible Machine de mogelijkheden om de Transparante Laadpaal in een pilotproject te testen.

De Transparante Laadpaal
In de toekomst beslissen de algoritmen van de slimme stad wat er gebeurt met publieke middelen. Als veel elektrische auto's opgeladen moeten worden, beslist een smart charging algoritme wanneer jouw auto geladen wordt. Het laden kan zo langer duren dan gepland. Hoe weet je bovendien dat beslissingen over voorrang eerlijk genomen worden? The Incredible Machine maakte dit in opdracht van ElaadNL en Alliander inzichtelijk: de Transparante Laadpaal laat zien hoe beschikbare energie wordt verdeeld en op basis van welke factoren. Zo kan een slimme stad openheid bieden aan haar burgers. Met het prototype demonstreren de ontwikkelaars de toegevoegde waarde van transparantie voor de gebruiker.

Jury
De jury van de Dutch Design Awards over de Transparante Laadpaal: ‘De jury is onder de indruk van het inspirerende, conceptuele en baanbrekende werk van The Incredible Machine, maar meer nog van het speculatieve karakter van het onderzoek en de werkwijze. In de smart city van morgen worden steeds meer keuzes gemaakt op basis van algoritmes. The Incredible Machine weet deze complexe processen door middel van een laadpaal inzichtelijk te maken voor een breed publiek. Ze schuwen ook de ethische vraagstelling niet: heeft een dokter altijd voorrang en een werkloze niet? Met alle zelfdenkende techniek, die bovendien steeds prominenter wordt in ons dagelijks leven, is transparantie in toenemende mate noodzakelijk.’

Plaats op:
Datum: 2 juli 2018
Categorie: Elektrisch rijden
Bron: ElaadNL
Gerelateerde artikelen  
02-10-2017 Nieuws Prototype van de Transparante Laadpaal onthuld
11-07-2016 Nieuws Eerste vehicle-to-grid laadpaal goedgekeurd
26-05-2016 Nieuws Laadpaal waarmee auto elektriciteit aan het net kan leveren
20-06-2011 Nieuws Oranjewoud opent 'Slimme Laadpaal'
22-11-2018 Nieuws Laat elektrische auto’s met laadpalen communiceren in open universele taal …
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2005 - 2020 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 1,04 seconden.