Nieuws  
 

Bosch en Daimler zetten vaart achter de ontwikkeling van volledig autonome mobiliteit (SAE-niveau 4/5) in de stad. De partners hebben Californië gekozen als locatie voor hun eerste testvloot. In de tweede helft van 2019 gaan Bosch en Daimler inwoners van de staat een shuttleservice met autonoom rijdende voertuigen aanbieden op een aantal routes in een grote stad. Daimler Mobility Services zal de testvloot en de bijbehorende mobiliteits-app gaan beheren. Het proefproject moet laten zien hoe mobiliteitsservices als carsharing (car2go), taxidiensten (mytaxi) en multimodale platforms (moovel) in de nabije toekomst op een intelligente manier verbonden kunnen worden. Het Amerikaanse techbedrijf Nvidia zal het benodigde kunstmatige intelligentie-platform leveren.

Bij de ontwikkeling van volledig autonoom rijdende voertuigen profiteren Bosch en Daimler van hun decennialange ervaring in het veilig op de markt brengen van mobiliteitsinnovaties.

Autonoom rijdende voertuigen gebruiken meerdere sensoren om een beeld te krijgen van hun omgeving. Er is een enorm computervermogen nodig om de informatie van die sensoren in korte tijd te analyseren, te interpreteren en om te zetten naar besturingscommando’s. Daarbij moeten de systemen van volledig autonoom rijdende voertuigen redundant zijn uitgevoerd en over een hoge mate van functionele veiligheid beschikken. De benodigde processen worden bijvoorbeeld tegelijkertijd op meerdere plekken in de computer uitgevoerd, daardoor heeft het systeem altijd meteen toegang tot deze parallel gegenereerde informatie.

Het systeem van Bosch en Daimler maakt gebruik van een besturingsnetwerk dat is opgebouwd uit een aantal besturingseenheden. Nvidia levert hiervoor het benodigde platform, dat overweg kan met AI-algoritmes (Artificial Intelligence) die de bewegingen van het voertuig aansturen. De besturingseenheden verzamelen de gegevens uit alle sensoren (radar, video, LIDAR [LIght Detection And Ranging of Laser Imaging Detection And Ranging] en ultrasoonsensoren), verwerken ze in milliseconden en sturen aan de hand daarvan de auto aan. Het besturingsnetwerk als geheel kan honderden biljoenen berekeningen per seconde maken.

Californië wordt proeflocatie voor autonoom rijdende testvloot
In de tweede helft van 2019 zullen Daimler en Bosch in de Amerikaanse staat California een autonoom rijdende testvloot introduceren. Ook gaan de ontwikkelingspartners klanten op een aantal routes in de San Francisco Bay in Silicon Valley een shuttleservice met autonoom rijdende voertuigen aanbieden. De proeven moeten uitwijzen hoe volledig autonoom rijdende voertuigen geïntegreerd kunnen worden in een multimodaal vervoersnetwerk. Veel steden hebben te maken met een bestaand openbaar vervoersysteem dat onder druk staat. De proef in Californië moet laten zien hoe nieuwe technologie een oplossing kan bieden voor dat probleem.

Autonoom rijden maakt stedelijke mobiliteit aantrekkelijker
Bosch en Daimler werken sinds april 2017 samen aan de ontwikkeling van autonoom rijden. Hun doel is om daarmee de verkeersstromen in steden te verbeteren, de verkeersveiligheid te vergroten en te werken aan de toekomst van de mobiliteit. De technologie moet er bijvoorbeeld voor zorgen dat carsharing een stuk aantrekkelijker wordt en dat mensen die niet kunnen of mogen rijden, bijvoorbeeld omdat ze geen rijbewijs hebben, toch mobiel blijven. Ook kunnen inzittenden van autonoom rijdende voertuigen hun tijd een stuk beter benutten doordat ze niet zelf hoeven te rijden. Het voertuig komt naar de bestuurder toe, niet andersom. Binnen een afgebakend stadsdeel kunnen gebruikers straks heel gemakkelijk een deelauto of autonoom rijdende taxi bestellen.

Medewerkers van Bosch en Daimler werken op twee locaties samen: in Stuttgart, Duitsland en rond Sunnyvale in Silicon Valley (nabij San Francisco). Ze delen hun kantoorruimte, wat zorgt voor kortere lijnen en snellere beslissingen. Daarbij hebben ze zo toegang tot de expertise van hun collega’s bij het andere bedrijf. Bosch en Daimler delen de kosten van het project.


Plaats op:
Datum: 25 juli 2018
Bron: Daimler
Gerelateerde artikelen  
03-02-2017 Nieuws Daimler en Uber gaan samenwerken aan meer autonome auto’s
01-03-2016 Nieuws Conceptband voor eerste autonoom rijdende auto
13-04-2011 Nieuws Daimler en Bosch samen in elektrische motoren
06-01-2016 Kia introduceert DRIVE WISE voor autonoom rijden
26-09-2018 Nieuws Mobiliteit van de toekomst
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2005 - 2019 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 1,13 seconden.